ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένωση Γονέων Ιωαννίνων: Τα σχολεία δεν είναι φυλακές ούτε στούντιο ριάλιτι

Εικόνα του άρθρου Ένωση Γονέων Ιωαννίνων: Τα σχολεία δεν είναι φυλακές ούτε στούντιο ριάλιτι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2023, 23:16
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα έγγραφα και τις δηλώσεις του δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου περί φύλαξης των σχολείων με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάμερες, έρχεται να καταγγείλει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών.

Τα περί φύλαξης των σχολείων με ηλεκτρονικά μέσα προέκυψαν με αφορμή τους βανδαλισμούς στο 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Η θέση της Ένωσης Γονέων, αφού υπενθυμίζει ότι έχει καταγγείλει πολλές φορές τους βανδαλισμούς, είναι σαφέστατη: «Τα σχολεία δεν είναι φυλακές, ούτε ‘στούντιο  ριάλιτι’ για να παρακολουθούνται με κάμερες. Ο μόνος τρόπος για να πάψουν τα σχολεία να αποτελούν  στόχο  βανδαλιστών είναι -εκτός από τη φύλαξή τους με μόνιμο προσωπικό, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών - να μετατραπούν τις απογευματινές ώρες σε χώρους νεανικής δημιουργίας, αθλητισμού, πολιτισμού. Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση ώστε να οργανωθούν και χρηματοδοτηθούν από το κράτος και τους Δήμους, προγράμματα μαζικού αθλητισμού, λαϊκής επιμόρφωσης, καλλιτεχνικής δημιουργίας  και πολιτιστικών δραστηριοτήτων,  στα οποία η συμμετοχή θα είναι - αποκλειστικά - δωρεάν για όλους».

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Γονέων αναφέρεται στις σχετικές εξαγγελίες του κ. Παπαγεωργίου αλλά και στο απαντητικό έγγραφό του στις 11 Μαΐου προς τη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία ζητούσε τη λήψη μέτρων φύλαξης των σχολείων. Η Ένωση παραθέτει απόσπασμα του απαντητικού εγγράφου: «…Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν διαθέτει υπηρεσία και ανάλογο προσωπικό για τη φύλαξη των σχολικών συγκροτημάτων. Η φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων και η προστασία της δημοτικής περιουσίας αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Γι’ αυτό, εξετάζουμε τη δυνατότητα επιτήρησης των σχολικών κτιρίων με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και με γνώμονα την προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών και μαθητών». 

Η Ένωση Γονέων αναφέρει ότι το ζήτημα της επιτήρησης των σχολείων με κάμερες έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές αντιρρήσεις. «Η επίκληση των βανδαλισμών και το ‘αθώο’ επιχείρημα ότι ‘οι κάμερες μπαίνουν στο προαύλιο του σχολείου για να καταγράφουν τις ύποπτες κινήσεις σε ώρες που δεν θα γίνονται μαθήματα’ δεν πείθουν κανέναν» επισημαίνει.

Και σε αυτό το σημείο θέτει ζητήματα περιορισμού των ατομικών ελευθεριών και διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων λόγω και των πολλών ερωτημάτων που προκύπτουν. Όπως ποιος θα χειρίζεται τις κάμερες, πού θα καταγράφεται το υλικό, ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτό, πώς θα διασφαλιστεί ότι τα απογευματινά παιχνίδια ή συνεδριάσεις συλλόγων, για παράδειγμα, δεν θα γίνουν δημόσιο θέαμα και άλλα πολλά.

Η Ένωση Γονέων υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι το πρόβλημα της βίας και των βανδαλισμών στα σχολεία δεν λύνεται με κάμερες και κάθε είδους  αυταρχισμό, γιατί οι αιτίες που το γεννούν δεν βρίσκονται μέσα στα σχολεία, αλλά στην κοινωνία, που μέρος της είναι και η σχολική κοινότητα… Είναι στο χέρι μας, μέσα από τη δράση μας στους Συλλόγους Γονέων αλλά κυρίως μέσα από τις οργανωμένες δομές που συμμετέχουμε, από το εργασιακό μας σωματείο και τον πολιτιστικό σύλλογο της γειτονιάς μέχρι τον Δήμο, να ανοίξουμε με νηφάλιο τρόπο τη συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τέτοιου είδους φαινόμενα, να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας (και μαζί με αυτά) το σχολείο και την κοινωνία που τους αξίζει».

Τέλος καλεί τους συλλόγους γονέων να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου τα σχολεία να γίνουν ζωντανοί χώροι δημιουργίας  με  απογευματινές δραστηριότητες σε κάθε σχολείο, με ομάδες θεατρικές, αθλητικές, μουσικές, περιβαλλοντικές, που θα ενισχύουν τις σχέσεις όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back