ΕΛΛΑΔΑ

Ενώσεις Συντακτών: Επιστολή για SLAPP’s και νέο νόμο για τη δικαιοσύνη

Εικόνα του άρθρου Ενώσεις Συντακτών: Επιστολή για SLAPP’s και νέο νόμο για τη δικαιοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2023, 14:13
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη στέλνουν η ΠΟΕΣΥ και οι ενώσεις συντακτών, με αφορμή την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία που προστατεύει τους δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (SLAPP) και το συνδυασμό με προβληματικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τις δίκες.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στην Ελλάδα, τα SLAPP’s είναι συχνότατα εις βάρος δημοσιογράφων. Από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις είναι οι μηνύσεις του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, εις βάρος δημοσιογράφων και μέσων, εξαιτίας των ερευνών για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που βαραίνει (και) την ελληνική κυβέρνηση.

Οι ενώσεις τονίζουν ότι στο σχέδιο νόμου «Παρεμβάσεις στον ΠΚ και τον ΚΠΔ για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία», αυστηροποιούνται, μεταξύ άλλων, οι προϋποθέσεις αναστολής της ποινής, με αποτέλεσμα εφόσον κάποιος έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη καταδίκη για οποιοδήποτε αδίκημα, ακόμα και πλημμέλημα, σε στερητική της ελευθερίας ποινή άνω του 1 έτους και η ποινή, που θα επιβληθεί υπερβαίνει το ένα έτος, να βρίσκεται πλέον ενώπιον του ορατού κινδύνου να εκτίσει την ποινή.

Ζητάνε, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των επιβαλλόμενων ποινών να μην ισχύσει για τους δημοσιογράφους που, ενώ ενεργούν εντός του πλαισίου του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, υπόκεινται στο κύμα των Slapps, δηλαδή των μηνύσεων ή αγωγών, που συνήθως ασκούνται από εταιρείες ή ιδιώτες με σκοπό τον εκφοβισμό, την οικονομική ή ψυχολογική εξάντληση των εκπροσώπων του Τύπου, αξιοποιώντας δυνατότητες τις οποίες παρέχει το νομικό σύστημα.

«Είμαστε βέβαιοι, ότι κατανοείτε την σημασία της ελευθερίας του Τύπου, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και την αξία της άσκησης κριτικής ως μέσο για την προάσπιση μίας δημοκρατικής κοινωνίας και στο πλαίσιο αυτό ζητάμε την έγκαιρη παρέμβαση σας για την επίλυση του θέματος» καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back