ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ενώσεις καταναλωτών προσφεύγουν κατά της Meta

Εικόνα του άρθρου Ενώσεις καταναλωτών προσφεύγουν κατά της Meta
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/02/2024, 09:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οκτώ ενώσεις καταναλωτικών οργανώσεων του δικτύου BEUC, στο οποίο συμμετέχει και η ΕΚΠΟΙΖΩ, προσέφυγαν σήμερα στις εθνικές τους αρχές προστασίας δεδομένων κατά του συστήματος συνδρομών επί πληρωμή που επέβαλε η Meta στο Facebook και το Instagram παραβιάζοντας, τους κανόνες της ΕΕ.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Meta δεν διαθέτει έγκυρη νομική βάση για να δικαιολογήσει τη μαζική συλλογή δεδομένων που πραγματοποιεί από τους χρήστες του Facebook και του Instagram, επειδή η επιλογή που επιβάλλει στους χρήστες της δεν μπορεί να οδηγήσει στην ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους.

Με τις παράνομες πρακτικές της, η Meta τροφοδοτεί το σύστημα διαφημίσεων που βασίζεται στην επιτήρηση, το οποίο παρακολουθεί τους καταναλωτές στο διαδίκτυο και συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων με σκοπό την προβολή διαφημίσεων σε αυτούς. Είναι επίσης ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Meta αποκομίζει τα κέρδη της.

Διάφορες δικαστικές αποφάσεις και αποφάσεις των αρχών προστασίας δεδομένων έχουν ωθήσει τη Meta να αλλάξει τη νομική βάση για τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων των πολιτών. Η τελευταία λύση της Meta είναι να λάβει τη συγκατάθεση των χρηστών της για τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιεί.

Ως αποτέλεσμα, τον περασμένο Νοέμβριο, η Meta άρχισε να προσφέρει στους χρήστες του Facebook και του Instagram μια άδικη και παραπλανητική επιλογή είτε να πληρώσουν για να δουν μια υποτιθέμενη υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις είτε να συναινέσουν στην πλήρη εμπορική παρακολούθηση της εταιρείας με διαφημίσεις. Η BEUC και 19 μέλη της είχαν ήδη υποβάλει πέρυσι καταγγελία στις αρχές προστασίας των καταναλωτών για να καταγγείλουν τις παραπλανητικές και επιθετικές πρακτικές της εταιρείας. Οι σημερινές καταγγελίες βασίζονται στον GDPR και στη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back