ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ενστάσεις για τη διαδικτυακή εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ενστάσεις για τη διαδικτυακή εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2024, 20:34
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι ενστάσεις για την τηλε-εξεταστική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πολλές και σοβαρές.

Προέρχονται από την Ιατρική σχολή, τον Λειτουργικό-Κλινικοεργαστηριακό τομέα, όπου δηλαδή δεν μπορούν να υποκατασταθούν τα δια ζώσης μαθήματα και εξετάσεις με εξ αποστάσεως, αλλά και από τη γενική συνέλευση του Χημικού Ιωαννίνων.

Επίσης, ο σύλλογος ΔΕΠ του ιδρύματος προκήρυξε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από τις 9 Φεβρουαρίου και για ολόκληρο το διάστημα της εξεταστικής περιόδου (από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ.) στις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που δεν δύναται να πραγματοποιηθούν δια ζώσης εξετάσεις.

Με αυτό τον τρόπο καλύπτει από τυχόν διώξεις, διδάσκοντες και διδάσκουσες που δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε διαδικτυακές εξετάσεις.

Τι συμβαίνει όμως με την διαδικτυακή εξεταστική;

Καταρχάς, δεν είναι όλοι-ες υπέρ αυτής, αλλά και όσοι-ες την υποστηρίζουν, δεν το κάνουν για τους ίδιους λόγους.

Αν κάνετε μια… βόλτα στο discord και τα φοιτητικά του κανάλια, θα δείτε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του φοιτητικού πληθυσμού του πανεπιστημίου που θέλει την εξεταστική, είτε για να τελειώνει με το πτυχίο του, είτε γιατί θεωρεί ότι έτσι θα είναι πιο εύκολη η εξέταση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, κάνει αυτό που επιλέγει ως βασική τακτική της: Διατάζει με «εντέλεσθαι» αλλά μετά, απέρχεται της ευθύνης της ίδιας της διαταγής της, μεταφέροντάς τη στα ιδρύματα. Στην πραγματικότητα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αδιαφορεί για την εκπαιδευτική ουσία και θέλει να πετύχει μια πολιτική νίκη επί των μαζικών αντιδράσεων για το νόμο υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Έτσι, οι πρυτάνεις βρίσκονται με «καυτή πατάτα» στα χέρια τους, γνωρίζοντας από τη μια ότι ο συγκεκριμένος τύπος εξέτασης δεν είναι αυτός που θέλουν, και από την άλλη ευρισκόμενοι απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις που γίνονται σταδιακά νομικές απειλές.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπάρχουν μέχρι στιγμής δύο εκπεφρασμένες διαφωνίες:

Η γενική συνέλευση του Λειτουργικού-Κλινικοεργαστηριακού Τομέα Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με συμμετοχή όλων των μελών, οι καθηγητές και καθηγήτριες επισημαίνουν τα χαρακτηριστικά των βασικών κλινικοεργαστηριακών μαθημάτων και εκφράζουν «ρητή αντίθεση στην εξ αποστάσεως διαδικτυακή εξέταση των μαθημάτων μας, διότι θεωρούμε ότι η ορθή αξιολόγηση των γνώσεων των φοιτητών και φοιτητριών υπό μη διαβλητές συνθήκες είναι αδύνατη μέσω των διαδικτυακών εξετάσεων».

Είναι ενδιαφέρον ότι επισείουν την ύπαρξη των εργαλείων όπως το ChatGPT που καθιστά αυτές τις εξετάσεις, διαβλητές.

Επίσης, το Χημικό Ιωαννίνων απευθύνει ερώτημα προς τη σύγκλητο του ιδρύματος και αναμένει γραπτή απάντηση, για τον τρόπο με τον οποίο η σύγκλητος και κάθε αρμόδιο όργανο ή προϊστάμενη αρχή «διασφαλίζουν τη μη συμμετοχή τρίτου προσώπου ή άλλου μέσου, πέραν του εξεταζόμενου στη διαδικτυακή εξέταση, και ως εκ τούτου, το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα, δεν προχωρά σε διαδικτυακές εξετάσεις.

Τονίζει δε ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ και ότι θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα διά ζώσης εξετάσεων το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back