Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: «Το μεγάλο φιάσκο με τον οδοφωτισμό»

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: «Το μεγάλο φιάσκο με τον οδοφωτισμό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2020, 16:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για ένα «μεγάλο φιάσκο» κάνει λόγο η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η υπόθεση της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών (διαβάστε εδώ). Σε πολιτικό επίπεδο, η παράταξη κατηγορεί τη δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ για «προχειρότητες» και «επικοινωνιακή προπαγάνδα».

Η ανακοίνωσή της ξεκινά με την υπενθύμιση ότι η δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2020 ακύρωσε τον διαγωνισμό για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, για να ακολουθήσει τον Οκτώβριο του 2019 η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για υλοποίηση του έργου του ενεργειακού οδοφωτισμού με μόχλευση ιδιωτικών πόρων μέσω του προγράμματος ΕLENA της Περιφέρειας Ηπείρου.

Και από τον Οκτώβριο στον Μάιο (με αρκετή καθυστέρηση), με την οικονομική επιτροπή να διακόπτει τη χτεσινή συνεδρίασή της με θέμα την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ωρίμανση και τη δημοπράτηση του έργου, «μετά τις αιτιολογημένες αντιδράσεις οι οποίες υπήρξαν αναφορικά με την έλλειψη πληρότητας της εισήγησης». Όπως αναφέρει η παράταξη, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής λάμβαναν συμπληρωματικά στοιχεία στο παρά πέντε της έναρξης της συνεδρίασης.

Η παράταξη δίνει έμφαση στην περίφημη επιστολή του περιφερειάρχη με ημερομηνία 5 Μαΐου προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων, με την οποία ζητείται επί της ουσίας από τον Δήμο «να υπογράψει μια λευκή επιταγή σε μορφή προγραμματικής σύμβασης και στη συνέχεια να της παραδώσει η Περιφέρεια όλα τα στοιχεία που αφορούν την ωρίμανση της μελέτης η οποία θα έπρεπε πρώτα να αξιολογηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως συμφέρουσα και στη συνέχεια να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση».

Υπενθυμίζει δε τα όσα είχαν αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, βάσει των οποίων το συμβούλιο θα έπαιρνε τις αποφάσεις του αφού είχε στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Σε αυτό το σημείο, αναφέρει ότι τότε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών μιλούσε για 33.000 φωτιστικά σώματα, ενώ τώρα μιλάει για 17.600. «Αλήθεια πόσα τελικά είναι κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής τα φωτιστικά τα οποία θα αντικατασταθούν;» αναρωτιέται. Σημειωτέον ότι στην πόλη μέσω διάφορων έργων έχουν αλλάξει οι λαμπτήρες ή θα αλλάξουν (π.χ. open mall, Σιαράβα).

«Έρχεται λοιπόν σήμερα η δημοτική αρχή, παραβιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, να εισηγηθεί τη σύναψη δεσμευτικής Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, παραχωρώντας της ουσιαστικά εν λευκώ όλες τις αρμοδιότητες για την μελέτη, ωρίμανση, επιλογή διαδικασίας και δημοπράτησης του έργου» τονίζεται. Σύμφωνα με το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, ο κύριος του έργου, ο Δήμος Ιωαννιτών απλώς θα ενημερώνεται.

Η παράταξη θέτει και το ζήτημα του υψηλού ενδεικτικού προϋπολογισμού των 19,1 εκατ. ευρώ και αναρωτιέται «από ποια ανάλυση προκύπτει».

Για την παράταξη του κ. Μπέγκα η επιδίωξη εκ μέρους της δημοτικής αρχής να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση είναι «κατά των συμφερόντων του Δήμου». Προσθέτει δε ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο έργο που θα δεσμεύσει τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου για πάρα πολλά χρόνια».

Τέλος, καλεί τη δημοτική αρχή να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος έως ότου η Περιφέρεια δια του τεχνικού συμβούλου της παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία της πρότασης. «Με τα χρήματα του γιαννιώτικου λαού δεν μπορεί να παίζει κανείς. Όλα στο φως» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back