ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενότητα Πολιτών: «Δεν ήταν προς το συμφέρον του Δήμου»

Εικόνα του άρθρου Ενότητα Πολιτών: «Δεν ήταν προς το συμφέρον του Δήμου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2020, 19:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ να επιρρίπτει τις ευθύνες για τη μη έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα έχει τελείως διαφορετική άποψη.

Το επιχείρημα της παράταξης είναι ότι η δημοτική αρχή «απαξιώνει τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων» και παραπέμπει στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον Μάρτιο του 2019.

Τότε, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υλοποίηση εντός έργου της αντικατάστασης 2.700 λαμπτήρων με LED σε ένα τμήμα της πόλης, σε πρώτη φάση, με ιδίους πόρους, και με την προσδοκία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Μια απόφαση που η νέα δημοτική αρχή αποφάσισε να μην υλοποιήσει και να ακυρώσει τον σχετικό διαγωνισμό, με εκφρασμένη την πρόθεση να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για να γίνει ένα μεγαλύτερο έργο με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Ο σεβασμός στο κυρίαρχο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, το δημοτικό συμβούλιο, είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Το ίδιο και στις αποφάσεις του… Η δημοτική αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να γκρεμίζει ό,τι χτίστηκε με κόπο αλλά να το συνεχίζει» τονίζει η «Ενότητα Πολιτών».

Η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι δεν πανηγυρίζει που δεν προχωράει η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού αλλά είναι ικανοποιημένη γιατί το συγκεκριμένο έργο «ήταν σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και των πολιτών». Αποδίδει δε όλες τις ευθύνες στη δημοτική αρχή.

Επισημαίνει δε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων. «Στη δική μας πρόταση η εξοικονόμηση πόρων θα επέστρεφε στο 100% στο Δήμο προκειμένου να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων του με έργα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (σ.σ. μέσω μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων και Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης) το 80% της εξοικονόμησης των πόρων θα οδηγούνταν στις τσέπες του επενδυτή και μόλις το 20% στο ταμείο του Δήμου. Η υποθήκη αυτή των δημοτικών εσόδων θα έμπαινε όχι για ένα ή δύο χρόνια, αλλά για 12 ολόκληρα χρόνια» αναφέρει.

Προσθέτει δε ότι αν δεν είχε ακυρωθεί ο διαγωνισμός, «θα βρισκόταν σε φάση υλοποίησης το πρώτο στάδιο της αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με νέους τεχνολογίας led και πολύ άμεσα θα απολαμβάναμε τα οφέλη».

Σε αυτό το σημείο, ζητά από τη δημοτική αρχή να μελετήσει ξανά το έργο που είχε εγκριθεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, «κι εμείς θα είμαστε παρόντες με την ευθύνη της ψήφου μας και πάντα πιστοί στις αρχές μας να υποστηρίξουμε ότι θεωρούμε ό,τι συμφέρει τους κατοίκους των Ιωαννίνων».

Σε πιο στενά… πολιτικό επίπεδο, η «Ενότητα Πολιτών» απαντά ότι «τα σενάρια συνομωσίας που απεργάζεται η δημοτική αρχή δεν κάνουν καλό ούτε στη Δημοκρατία, ούτε στον τόπο, ειδικά όταν αναφέρονται σε απόλυτα διαφανείς αποφάσεις των συλλογικών οργάνων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back