ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενέργεια: Πόσες ανανεώσιμες πηγές «αντέχει» η Ήπειρος;

Εικόνα του άρθρου Ενέργεια: Πόσες ανανεώσιμες πηγές «αντέχει» η Ήπειρος;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 21:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (και) στην Ήπειρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κι αυτό επειδή παρατηρείται μια έντονη «επισκεψιμότητα» διαφόρων επενδύσεων, που προκαλούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και η ουσία της όλης υπόθεσης είναι ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ γίνεται χωρίς συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, εξαντλεί την πολιτική της στις γνωμοδοτήσεις, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία μέσω της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης. Αντιμετωπίζει δε την κάθε επένδυση κατά περίπτωση. Τα τελευταία χρόνια, βάζει μπροστά τις τοπικές κοινωνίες: Όταν αυτές συμφωνούν, λέει ναι, όταν δεν συμφωνούν, λέει όχι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αποφεύγει να πάρει θέση για τον τρόπο με τον οποίο οι ΑΠΕ χωροθετούνται στην περιοχή.

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα επιχειρεί να προκαλέσει την περιφερειακή αρχή για να πάρει θέση. Και αυτό το κάνει μέσω της διαδικασίας του απολογισμού που προβλέπεται πια από τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στην αυριανή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, λοιπόν, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει αίτημα απολογισμού για το θέμα των ΑΠΕ.

Στο σχετικό της αίτημα αναφέρει ότι «η περιφερειακή αρχή επιλέγει συνειδητά, να παρακολουθεί παθητικά την επέλαση των ΑΠΕ, χωρίς να αναλαμβάνει απολύτως καμία πρωτοβουλία» ενώ την κατηγορεί ότι μέσω του γνωμοδοτικού της ρόλου «δρα κυριολεκτικά ως βαλβίδα εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων». Δεν είναι τυχαίο που η παράταξη ζητά από την περιφερειακή αρχή να ενημερώσει αν έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια κάθε είδους για οποιοδήποτε από τα έργα ΑΠΕ για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και, αν ναι, ποια είναι αυτή και σε ποια φάση βρίσκεται.

H «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν μέσα από το αρχείο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτά, στην Ήπειρο 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ -87 αιολικά πάρκα, 129 υδροηλεκτρικά, 68 φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες επεξεργασίας βιομάζας. Αυτά κατανέμονται: 47 στη Θεσπρωτία, 53 στην Άρτα, 165 στα Γιάννενα και 30 στην Πρέβεζα.

Τα μεγαλύτερα δε έργα ΑΠΕ σχεδιάζονται στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου. «Μόλις 16 αιολικά πάρκα μαμούθ, με συνολική ισχύ 486MW, θα παράγουν σχεδόν το 50% της ενέργειας (1051,6MW) που θα παράγει όλη η Ήπειρος» τονίζει η παράταξη.

Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, αυτά φαίνεται να… προτιμούν τη λεκάνη απορροής του ποταμού Αώου, όπου βρίσκονται, σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης, 48 υδροηλεκτρικά, συνολικής ισχύος 74,55 MW.

Τα φωτοβολταϊκά δίνουν το παρών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ηπείρου – στον Δήμο Ζίτσας, στον Δήμο Αρταίων, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας, στο Θεσπρωτικό και στον Λούρο Πρέβεζας. «Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αγροτεμάχια αναδασμού, δηλαδή μερικές από τις ελάχιστες παραγωγικές γαίες που έχει η ως επί το πλείστον ορεινή Ήπειρος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back