Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας χρόνος μετά…

Εικόνα του άρθρου Ένας χρόνος μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017, 02:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας χρόνος έκλεισε από την περίφημη Συμφωνία (Κοινή Δήλωση) Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ένας χρόνος μέσα στον οποίο οι πρόσφυγες κρατήθηκαν εντέλει μακριά από την Ευρώπη, εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα και στα νησιά της Ελλάδας, με τις διαδικασίες ασύλου να προχωρούν πολύ αργά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου, όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εκ νέου τη συμφωνία ενώ υπογραμμίζουν πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια ώρα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, με χτεσινή της ανακοίνωση, κάνει λόγο για μια συμφωνία που «παρά τις αντίξοες συνθήκες έχει απτά αποτελέσματα». Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, στη χώρα υπάρχουν 74.389 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 13.982 είναι στα νησιά, ενώ έχουν γίνει 9.383 μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πυρήνας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας συνοψίζεται στο εξής: Για κάθε έναν Σύρο που έχει έρθει παράνομα και στέλνεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η Ευρώπη επιτρέπει σε κάποιον άλλον Σύρο να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση διά της νόμιμης οδού από την Τουρκία.

«Η συμφωνία αυτή έχει βάλει το λιθαράκι της για την ‘αποξήλωση’ του παγκόσμιου δικτύου προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων» ανέφερε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το μεγάλο «αγκάθι» της συμφωνίας, όπως είπε και ο κ. Ακτύπης, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Τουρκία δεν είχε μέχρι πρόσφατα σύστημα ασύλου ενώ επιπλέον δεν χορηγεί πλήρες καθεστώς πρόσφυγα. Ο κ. Ακτύπης έκανε αναφορά επίσης στις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι μέχρι το 2016 η Τουρκία είχε δώσει μόλις 7.500 άδειες εργασίας σε σύνολο 2.740.000 προσφύγων που βρίσκονταν στη χώρα, ενώ έχει παραβιάσει και την αρχή της μη επαναπροώθησης των προσφύγων στη Συρία. «Η Τουρκία δεν έχει εγγυηθεί ακόμη τον σεβασμό της μη επαναπροώθησης» υπογράμμισε.

Η Διεθνής Αμνηστία επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει έμφαση στις διαδικασίες της μετεγκατάστασης και της οικογενειακής επανένωσης όπως και της χορήγησης ανθρωπιστικής βίζας. 


*Η τοποθέτηση του κ. Ακτύπη έγινε στην εκδήλωση με τίτλο «Πρόσφυγες και Μετανάστες στην Ελλάδα: Διεκδικώντας το δικαίωμα για προστασία και υποστήριξη» με διοργανωτές τη Διεθνή Αμνηστία και τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back