ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας κατάλογος για τη συλλογή εικόνων της Μονής Βύλιζας

Εικόνα του άρθρου Ένας κατάλογος για τη συλλογή εικόνων της Μονής Βύλιζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2022, 16:14
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον Οκτώβριο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022 για λίγες μέρες λειτούργησε στην Ιερά Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι, στα Τζουμέρκα, ένα ιδιαίτερο σχολείο για τον βυζαντινό πολιτισμό με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών το οποίο διοργάνωσαν τα Πανεπιστήμια Munster Γερμανίας και Ιωαννίνων.

Οι εργασίες είχαν ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάδειξη του εναπομείναντος θρησκευτικού πλούτου της Μονής Βύλιζας και κυρίως των φορητών εικόνων, χειρογράφων, παλαιτύπων και άλλων κειμηλίων, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 15ο αιώνα μέχρι και τον 20ο.

Σε ανακοίνωσή της η Μοναστηριακή Επιτροπή της Ιεράς Μονής Βύλιζας, αναφέρει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης που έγινε, θα αποτυπωθούν στον κατάλογο της συλλογής των εικόνων της Βύλιζας που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στα γερμανικά και στα ελληνικά.

Η Μοναστηριακή Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους οργανωτές Michael Grunbart, καθηγητή του Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Munster Γερμανίας, και τον Χρήστο Σταυράκο, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την επιλογή της Μονής Βύλιζας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. «Η επιλογή αυτή περιποιεί ξεχωριστή τιμή για το Μοναστήρι μας και για το Ματσούκι» αναφέρεται. Ευχαριστίες απευθύνονται και στους 22 μεταπτυχιακούς φοιτητές (Γερμανούς και Έλληνες) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Τέλος, η Μοναστηριακή Επιτροπή κάνει γνωστό ότι απένειμε στους καθηγητές (οι οποίοι εκπροσωπούν και τους φοιτητές) τον «τίτλο ευποιίας» της μονής, κατατάσσοντάς τους στους δωρητές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back