Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας… δύσκολος ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος

Εικόνα του άρθρου Ένας… δύσκολος ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2019, 16:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας από τους πιο φιλόδοξους σχεδιασμούς του Δήμου Ιωαννιτών είναι η δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα. Η διαδρομή αυτή έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), με στόχο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» ή από άλλα προγράμματα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει εκπονήσει ήδη μια γεωτεχνική μελέτη, την οποία θα παραλάβει επίσημα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ οι υπηρεσίες του έχουν ετοιμάσει την αρχιτεκτονική μελέτη. Αν και η μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί, η παρέμβαση είναι πιο ήπια από αυτή που είχε γίνει πριν από χρόνια από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων επί του αναχώματος Ανατολής-Κατσικά.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι όμως η παρόχθια ζώνη. Και συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο, μετά την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας πριν από μια δεκαετία περίπου, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων ως όφειλε (η παρόχθια ζώνη ανήκει στο Δημόσιο). Ένα πρόβλημα που δεν είχε να αντιμετωπίσει ο ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος στο ανάχωμα, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο κι όχι σε ιδιώτες.

Οι επίμαχες ιδιωτικές εκτάσεις βρίσκονται κυρίως στον Μάτσικα, μια περιοχή που έχει επιστρέψει με διεκδικητικό πλαίσιο στο προσκήνιο λόγω του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη, το οποίο προβλέπει στην περιοχή απαγόρευση νέων οικοδομικών αδειών.

Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την απαλλοτρίωση των παρόχθιων εκτάσεων και κατ’ επέκταση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών, είναι η πράξη αναλογισμού. Μια διαδικασία που ο Δήμος Ιωαννιτών ανέλαβε να φέρει εις πέρας προκειμένου να υπάρξει επίσπευση της όλης υπόθεσης. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, οι υπηρεσίες του Δήμου ολοκληρώνουν την πράξη αναλογισμού, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (το Δημόσιο είναι  υπεύθυνο για την αποζημίωση των ιδιοκτητών), η διαδικασία για τον προσδιορισμό της τιμής απαλλοτρίωσης των ακινήτων.

Αναμφίβολα, το έργο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις διαθέσεις του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back