ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένας «Βησσαρίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Εικόνα του άρθρου Ένας «Βησσαρίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2020, 22:49
ΗΠΕΙΡΟΣ

«Βessarion» είναι η ονομασία ενός προγράμματος που θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την εταιρία πληροφορικής Comitech, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το βασικό ζητούμενο του προγράμματος είναι η επινόηση, υλοποίηση και ολοκλήρωση ενός λογισμικού για φορητές συσκευές, το οποίο θα επιτελεί αυτόματη ανάλυση, μεταγραφή και μετάφραση βυζαντινών -κατά κύριο λόγο– επιγραφών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο του έργου θα ερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί ένα μεγάλο σύνολο επιγραφών, που υπάρχουν προς επίδειξη σε βυζαντινά μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ή είναι αποθηκευμένες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Όσον αφορά την ονομασία «Bessarion» του προγράμματος, αυτή έχει προέλθει από το όνομα του βυζαντινού λόγιου και κληρικού Βασίλειου Βησσαρίωνα (1403-1472), ο οποίος υπήρξε σημαντική μορφή του αναγεννησιακού ουμανισμού.

Οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, με αντικείμενο τις ερευνητικές εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back