ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας αναγκαστικά προεκλογικός απολογισμός

Εικόνα του άρθρου Ένας αναγκαστικά προεκλογικός απολογισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2019, 22:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέλοντας και μη, η συζήτηση για τον απολογισμό δράσης της δημοτικής αρχής που έγινε την Παρασκευή 22 Μαρτίου, είχε προεκλογικό χαρακτήρα. Το αναγνώρισαν όλοι, προσπαθώντας ωστόσο να αποστρέψουν το κέντρο βάρους από το συγκεκριμένο σημείο.

Έτσι και αλλιώς, δεν ήταν ιδιαίτερα διαφορετική συζήτηση από άλλες με την ίδια θεματική, αν εξαιρέσει  κανείς τα πιο πρόσφατα σημεία της.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης υπερασπίστηκε το 2018 ως ένα «καλό έτος», μιλώντας επί 45 λεπτά περίπου και αναφερόμενος σε όλα τα ζητήματα. Είπε δηλαδή ότι «δυστυχώς δεν πήραμε το ακίνητο της Spider αν και είναι ανοιχτό το θέμα των πλαστών επιστολών», αναφερόμενος σε παρεμβάσεις που σύμφωνα με τον ίδιο, ματαίωσαν την εξαγορά. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν ευθύνεται ο τελικός αγοραστής» και υπερασπίστηκε ξανά το σχέδιο για τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου.

«Έγιναν και λάθη. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι δεν προσπαθήσαμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Μπασιούκας, επικεφαλής της «Ηπείρου της Ανατροπής» τόνισε ότι «δεν μηδενίζουμε τίποτα, τα θετικά τα επικροτούμε, αλλά η σημερινή συνεδρίαση γίνεται σε χρόνο προεκλογικό». Κατηγόρησε τον κ. Καχριμάνη για «αντιδημοκρατικές πρακτικές» και για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, «υπέρ συμφερόντων».

Ο Γιώργος Ζάψας μεταξύ άλλων είπε πως «μπορεί ο περιφερειάρχης να διατείνεται ότι όλα έγιναν καλώς τα τελευταία 8 χρόνια, ότι η περιφέρεια είναι αποτελεσματική και στην απορρόφηση και στην ένταξη και υλοποίηση έργων, αλλά διαψεύδεται από την πραγματικότητα» και αναφέρθηκε εκτεταμένα στην απορρόφηση ποσών του ΕΣΠΑ και κατέληξε… προεκλογικά: «Σε 60 ημέρες θα ξέρουμε. Έφεξε – νύχτωσε, θα κριθούμε στην κάλπη. Μόνο που αυτή τη φορά η εκλογή θα είναι δίκαιη. Θα γίνει με την απλή αναλογική, την οποία μάχεστε. Τέρμα οι πλασματικές πλειοψηφίες. Θα έχουμε δυο γύρους».

Ο Κώστας Κωτσαντής (Λαϊκή Συσπείρωση) κατηγόρησε την πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχουν «στρατηγική σύμπλευση, διαφωνείτε στα δευτερεύοντα, συμφωνείται στα κύρια» και ότι η περιφερειακή αρχή «διαχειρίζεται την ακραία φτώχεια».

Ο σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής εκθείασε την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, βαφτίζοντάς τη «συντηρητικά κόμματα».

Τέλος, ο Νίκος Ζήκος (Αριστερή Παρέμβαση), κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή για «υποβάθμιση του οργάνου του περιφερειακού συμβουλίου» και ότι μια σειρά ζητήματα όπως η ανεργία και οι συνθήκες εργασίας δεν συζητήθηκαν ποτέ στο σώμα. «Δώσατε γη και ύδωρ στις πολυεθνικές του πετρελαίου. Δεν έχετε κανένα σοβαρό σχεδιασμό, αλλά ακουμπάτε στα διάφορα συμφέροντα κάθε φορά», κατέληξε.

Στη συζήτηση παρέμβηκε με την ιδιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου: « Έχω πει επανειλημμένα ότι όλος ο σχεδιασμός για τουριστικό προϊόν και εξαγωγές πρέπει να γίνεται σε συνεςργασία με τα επιμελητήρια της Ηπείρου. Δυστυχώς δεν έχουμε κληθεί παρά μια φορά μόνο για να σχεδιάσουμε μαζί  αυτή την εξωστρέφεια. Αν μας καλέσετε είμαστε στη διάθεσή σας, όχι όμως με επιστολή 20-30 μέρες πριν για να συμμετάσχουμε σε μια αποστολή, που δεν ξέρουμε πώς έχει σχεδιαστεί, ποιοι συμμετέχουν και ποιος είναι ο στόχος της Ηπείρου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αμφισβήτησε την «ποιότητα» του εισερχόμενου τουρισμού και τη χρηματική συνεισφορά μεγάλου κομματιού των επισκεπτών.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back