ΗΠΕΙΡΟΣ

Αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Γεώργιο

Εικόνα του άρθρου Αντιδράσεις για το υδροηλεκτρικό έργο στον Άγιο Γεώργιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2021, 00:29
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα υδροηλεκτρικό έργο 2,13MW σχεδιάζεται να γίνει στην ευρύτερη περιοχή των Πηγών του Αγίου Γεωργίου της Φιλιππιάδας, ένα έργο που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων. 

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), για την οποία αναμένεται να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί, προσπαθεί να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς και να αναδείξει τις πολλές διαστάσεις του έργου αυτού,  με επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην ύδρευση. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής της, έχει αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους οποίους ζητάει να καταθέσουν τη γνώμη τους επί της Μ.Π.Ε. του έργου.

Η επιτροπή αγώνα επισημαίνει την προσοχή όλων, καταρχήν, στον μεγάλο κίνδυνο καταστροφής των πηγών Αγίου Γεωργίου, από τις οποίες υδροδοτούνται οι νομοί Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας.

Όπως επισημαίνεται, το εν λόγω έργο προβλέπει εργασίες όπως διάνοιξη τούνελ διαστάσεων 6,5 μ. πλάτους και 7 μ. ύψους, οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και να επέλθει διακοπή υδροδότησης. «Η περιοχή των Πηγών του Αγ. Γεωργίου χρήζει παρεμβάσεων αξιοποίησης, προστασίας και ορθολογικής χρήσης του νερού που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των υδάτινων συστημάτων των πηγών. [..] Το ζήτημα είναι βαθειά ανθρωπιστικό και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας και να μας στερήσει το ύψιστο αγαθό της φύσης, το νερό» τονίζεται.

Δεν είναι όμως μόνο το μείζον θέμα της ύδρευσης. Η επιτροπή αγώνα αναφέρει ότι το φράγμα προβλέπεται να γίνει κάτω από το Παλαιολιθικό Σπήλαιο και τη Βραχοσκεπή του «Ασπροχάλικου ενώ το κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού χωροθετείται σε απόσταση μικρότερη των 350 μ. από το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της αρχαίας Νικόπολης.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, η επιτροπή αγώνα κάνει λόγω για εργασίες, όπως ανατινάξεις, εκσκαφές και κοπή πολλών δέντρων, σε μια έκταση 52 στρεμμάτων.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η περιοχή αυτή του Λούρου παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισκευάζουν τα αναχώματα και τα αντλιοστάσια κάθε χρόνο. «Ας αναλογιστούμε μόνο τις συνέπειες στην αγροτική δραστηριότητα λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, έστω και λίγο, από την κατασκευή του φράγματος» τονίζει η επιτροπή αγώνα. Πέραν των αγροτών, είναι και οι πεστροφοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες, λίγο πιο πάνω από το εν λόγω σημείο.

Η επιτροπή αγώνα υπενθυμίζει ακόμα ότι το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει αρνητική απόφαση για κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου, μικρότερης ισχύος, σε δημοτική έκταση στην ίδια θέση («Ασπροχάλικο»).

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back