ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα road trip, η Βίτσα και η «Αναπαράσταση»

Εικόνα του άρθρου Ένα road trip, η Βίτσα και η «Αναπαράσταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2022, 21:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ιδιαίτερο road trip για το ελληνικό σινεμά διοργανώνει αυτόν τον Σεπτέμβριο η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου γεννήθηκαν σημαντικές ελληνικές ταινίες. Οι περιοχές είναι: Κινέτα, Λουτρά Καϊάφα, Μεσολόγγι, Αθήνα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Άσπρα Σπίτια, Λαμία, Βόλβη, Βίτσα.

Η Βίτσα, το χωριό του Ζαγορίου όπου γυρίστηκε μέρος της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση» (1970), αποτελεί την 8η στάση του road trip. Η «Αναπαράσταση» θα προβληθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στο θέατρο «Αλώνι» της «επέκεινα χώρα», με ελεύθερη είσοδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, τα ασπρόμαυρα Ζαγοροχώρια του Αγγελόπουλου, αυτό το γυμνό, άγριο τοπίο της Ηπείρου, γίνεται στην «Αναπαράσταση» ένας τόπος αποκάλυψης. 

Τα τραχιά βουνά, οι επικίνδυνες χαράδρες και οι πλαγιές με τα δύσβατα μονοπάτια αφήνουν να αποκαλυφθεί η αγριότητα του βίου μιας επαρχίας που σπαράσσεται ενώ αργοπεθαίνει. Το βουβό δράμα αποκαλύπτεται δια μέσου της αναπαράστασής του. Σαν μια αποτυχημένη προσπάθεια ανασύνθεσης μιας αλήθειας μέσα από θραύσματα. «Τι θα θέλατε να πάρετε μαζί σας ‘φεύγοντας’;», ρώτησαν κάποτε τον Αγγελόπουλο, κι εκείνος είπε: «την πρώτη εικόνα που είδα όταν έφτασα με το λεωφορείο στη Βίτσα. Ένα απόγευμα, με ψιλόβροχο και αραιά ομίχλη. Η πέτρα ήταν μαύρη από τη βροχή και κάποιες γυναίκες με μαύρα έφευγαν μέσα στο τοπίο. Και μέσα από το καφενείο του χωριού ακουγόταν η φωνή ενός γέρου που τραγουδούσε ‘Μωρή κοντούλα λεμονιά με τα πολλά λεμόνια’».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back