Ένα ψήφισμα, τα «ξένα χωράφια» και οι διασυνδέσεις

Εικόνα του άρθρου Ένα ψήφισμα, τα «ξένα χωράφια» και οι διασυνδέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2024, 11:20

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε να εκδώσει ένα ψήφισμα για την παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και καιρό καθώς η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να δώσει τους συγκεκριμένους τομείς σε εργολαβικά συνεργεία, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, είπε ότι η επιδίωξη του ψηφίσματος είναι να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση για το ψήφισμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό επειδή ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Δημήτρης Παπαγεωργίου ζήτησε να αποσυρθεί το ψήφισμα από την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης. Ο κ. Παπαγεωργίου αμφισβήτησε ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και εκτίμησε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν πρέπει να μπει «σε ξένα χωράφια» και να πάει κόντρα σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου! Σημειωτέον ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έχει εκδώσει σχετικό ψήφισμα υπέρ των συμβασιούχων.

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου δεν μπορεί να μη συνδεθεί με τη σχέση που έχει η δημοτική σύμβουλος της παράταξής του, Ελένη Ακονίδου, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η κα Ακονίδου από τα τέλη του 2023 είναι νομική σύμβουλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Από τον Μάρτιο του 2024, εκτελών χρέη διοικητή του ίδιου νοσοκομείου –μετά την παραίτηση του Νίκου Κατσακιώρη- είναι ο Σπύρος Δερδεμέζης, ο οποίος είναι σύζυγος της κας Ακονίδου. Ο κ. Δερδεμέζης είναι και διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Το πλέγμα των σχέσεων δεν είναι και τόσο περίπλοκο. Γι αυτό και η παράταξη του κ. Παπαγεωργίου μένει έκθετη με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του ψηφίσματος. Συν το γεγονός ότι αποφάσισε να πάρει το θέμα πάνω της όλη η παράταξη, ενώ θα μπορούσε να δηλώσει αποχή μόνο η κα Ακονίδου, εξηγώντας και την επαγγελματική της σχέση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η δημοτική σύμβουλος κατά τη συζήτηση του ψηφίσματος δεν ήταν παρούσα.

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η παράταξη επέλεξε τον δρόμο της αποχής. Ο Φίλιππας Φίλιος μόλις είχε αποχωρήσει με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τασία Γιογλή να αναφέρει ότι ο κ. Φίλιος είπε πως είναι υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3