Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πανελλήνιο συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις

Εικόνα του άρθρου Ένα πανελλήνιο συνέδριο για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2019, 16:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από 28 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου θα γίνει στα Γιάννενα, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Du Lac, ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο Πρόκειται για το 20ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων.

Το συνέδριο το διοργανώνει η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής –πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων Μ. Μήτσης και αντιπρόεδρος η καθηγήτρια Νεφρολογίας Ε. Ντουνούση- αναφέρουν πως «η ανάθεση της διοργάνωσης του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων στην πόλη μας, αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου μας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αλλά και ένδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων προσπαθειών όλων όσων οραματίστηκαν, ίδρυσαν, στελέχωσαν και λειτουργούν την τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων».

Στόχος του συνεδρίου αποτελούν η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων, η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων, η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς και η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά στις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής). 

Πέραν της συμμετοχής του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της ελληνικής μεταμοσχευτικής κοινότητας, θα συμμετάσχουν και επιστήμονες από το εξωτερικό, όπως  ο Vassilios Papalois, καθηγητής Χειρουργικής-Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, ο καθηγητής Carmine Zoccali, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, o Dr Valerio Lucidi, διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB, και άλλοι.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 20:00, θα γίνει η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλους με σημαντική προσφορά σε εθνικό επίπεδο. Επίσης στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον καθηγητή Β. Κοτζαμάνη, γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

 «Η συμμετοχή και παρουσία του κοινού της πόλης μας, τόσο στην τελετή έναρξης, όσο και στις εργασίες του συνεδρίου είναι όχι μόνο ελεύθερη, αλλά κυρίως επιθυμητή, μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση. Προς την  κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας» επισημαίνεται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δούνε το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως και κάθε άλλη πληροφορία στην ιστοσελίδα: www.ioannina-transplant.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΑΣΗ
Με αφορμή την είδηση που προβάλατε σχετικά με το Συνέδριο για τις Μεταμοσχεύσεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαι μία εκπαιδευτικός και συγγραφέας θεμάτων ιδιαίτερων , όπως εθελοντική αιμοδοσία, δωρεά οργάνων και μεταμόσχευση και τώρα συγγράφω και για την δωρεά του μυελού των οστών. Θα ήταν χαρά μου να κοινωνήσω και μέσω του τύπου σας τα μηνύματα αυτά που είναι βαθιά ανθρώπινα, υπό ένα άλλο πρίσμα, εκείνο της λογοτεχνικής πένας που αγγίζει δύσκολα ζητήματα. Με τιμή Κατερίνα Ντάση. τηλ. επικοινωνίας, 6937026554
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3