ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ένα συνέδριο ορθοπαιδικής, ένα τεστ και ο Γιώργος Νούλης

Εικόνα του άρθρου Ένα  συνέδριο ορθοπαιδικής, ένα τεστ και ο Γιώργος Νούλης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2024, 18:56
ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Από 19 έως 22 Ιουνίου, θα γίνει στα Γιάννενα το 10 πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων. Η Εταιρεία αυτή φέρει στην επίσημη ονομασία της την προσθήκη «Γεώργιος Νούλης».

Επίσης, υπάρχει μια υποτροφία «Γ. Νούλης» που διαχειρίζεται η Εταιρία και με την οποία ένας νέος γιατρός μετεκπαιδεύεται στο αντικείμενο της αρθροσκοπικής χειρουργικής στην ATOS Klinik στη Χαϊδελβέργη.

Ποιος ήταν όμως ο Γιώργος Νούλης; Όπως είπε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Άρτας Βασίλης Χουλιάρας, ο Νούλης ήταν απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής των Ιωαννίνων και ήταν ο πρώτος που περιέγραψε ένα διαγνωστικό τεστ που καθιερώθηκε στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως Lachman τεστ (για τη διάγνωση της ρήξης του προσθίου χιαστού). Η αναγνώριση της δουλειάς του Νούλη ήρθε τη δεκαετία του ’90, χάρη και στις προσπάθειες καθηγητών της ορθοπαιδικής, όπως του Παναγιώτη Σουκάκου. «Σήμερα μιλάμε για το Lachman-Noulis test» είπε ο κ. Χουλιαράς.

Σημειωτέον ότι ο Νούλης έζησε τα χρόνια 1849-1919. Καταγόταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου. Το 1860 φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 1872 πήγε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Παρίσι. Εκεί έκανε τη διδακτορική του διατριβή για το διάστρεμμα γόνατος, όπου περιέγραψε πρώτος αυτό που αποκαλείται σήμερα τεστ Lachman.

Μετά το Παρίσι γύρισε στα Γιάννενα όπου άσκησε την ιατρική. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα και τέλος στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε ως χειρουργός σε νοσοκομείο.ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back