Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο ολιγοπώλιο στα τρόφιμα γεννιέται

Εικόνα του άρθρου Ένα νέο ολιγοπώλιο στα τρόφιμα γεννιέται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2016, 22:11
ΚΟΣΜΟΣ

Με νέα πρόταση για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας σπόρων Monsanto επανήλθε η Bayer ανεβάζοντας το τίμημα στα 65 δισ. δολάρια ή 127,50 δολάρια ανά μετοχή.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Bayer τόνισε πως είναι έτοιμη να πληρώσει 127,50 δολάρια ανά μετοχή, με την προϋπόθεση οι δύο εταιρίες να φτάσουν σε συμφωνία. Η νέα προσφορά είναι κατά 2% υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς και 19% άνω του τελευταίου κλεισίματος της μετοχής της Monsanto.

Η Monsanto επιβεβαίωσε τη βελτιωμένη προσφορά και χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις με τη Bayer. «Η Monsanto συνεχίζει τις συζητήσεις, καθώς αξιολογεί την πρόταση αυτή, καθώς και προτάσεις από άλλα μέρη και άλλες εναλλακτικές στρατηγικές, για να επιτρέψει στο Συμβούλιο των Διευθυντών της να αποφασίσει, αν μπορεί να υλοποιηθεί μία συμφωνία προς το συμφέρον των μετόχων της», δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.

Η πιο πρόσφατη αυτή προσφορά τοποθετεί την αξία της Monsanto περίπου στα 56 δισ. δολάρια εξαιρώντας χρέη, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι η Bayer θα αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα για να την αγοράσει.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ 29% ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η Monsanto έχει βρεθεί στο στόχαστρο οικολογικών οργανώσεων και παραγωγών σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μεταλλαγμένοι σπόροι της έχουν απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το πιο δημοφιλές της ζιζανιοκτόνο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, με υποψίες για πρόκληση καρκίνου.

Παρόλα αυτά, η Monsanto, εταιρεία σπόρων και φυτοφαρμάκων, αποτελεί μία από τις ισχυρότερες πολυεθνικές του πλανήτη και η γερμανική Bayer δίνει «γη και ύδωρ» για να την αποκτήσει.

Εφόσον προχωρήσει, η ένωση Monsanto-Bayer θα αλλάξει την παγκόσμια αγορά τροφίμων, αναδεικνύοντας το γερμανικό κολοσσό σε παγκόσμιο ηγέτη της αγροτικής παραγωγής τροφίμων. Θα της δώσει τον έλεγχο του 29% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων σόγιας και το 24% της αγοράς φυτοφαρμάκων.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από το Euronews

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back