Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μινκ στην Παμβώτιδα…

Εικόνα του άρθρου Ένα μινκ στην Παμβώτιδα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2023, 14:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην απομάκρυνση του μινκ από το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας προχώρησε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου.

Το μινκ ή βιζόν είναι ξενικό σαρκοβόρο είδος θηλαστικού, που εκτρέφεται για τη γούνα του. Η διαφυγή του από τα εκτροφεία προκαλεί επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, κυρίως στην ορνιθοπανίδα. Είναι είδος που μπορεί να σκοτώσει περισσότερη λεία από αυτή που θα μπορούσε να καταναλώσει, οπότε σε μια περιοχή όπου φωλιάζουν πουλιά μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά σε αυγά και νεοσσούς.

Το συγκεκριμένο μινκ εκτιμάται ότι ήταν κατοικίδιο, καθώς το ζώο φαινόταν να είναι αρκετά εξοικειωμένο με τον άνθρωπο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ ενημερώθηκε στις 19 Απριλίου για βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απεικόνιζε μινκ στην Παμβώτιδα. Ύστερα από επικοινωνία με τον δήμαρχο και το Δασαρχείο Ιωαννίνων, υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης. Πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες περιπολίες των φυλάκων, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (drone, κυάλια, απόχη και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας), χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε παράλληλα η τοποθέτηση δολωματικών παγίδων για μινκ, τις οποίες προσέφεραν οι υπεύθυνοι του προγράμματος LIFE ATIAS, και δύο καμερών παρακολούθησης. Το έργο LIFE ATIAS έχει ως σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και άμεσης εξάλειψης των εισβλητικών ξενικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα.

Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες επιτεύχθηκε τελικά η σύλληψη του μινκ στις 7 Μαΐου.

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου ευχαριστεί τους υπεύθυνους του έργου LIFE ATIAS: Δημήτρη Μπακαλούδη, καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Δέσποινα Βλαχάκη, υπεύθυνη διαχείρισης LIFE ATIAS για την καθοδήγηση καθ’όλη την προσπάθεια σύλληψης του μινκ, τον δασάρχη Καστοριάς Θανάση Ζυγούρα για τη μεταφορά των παγίδων και τον δασολόγο του Δασαρχείου Ιωαννίνων Ρήγα Τσιακίρη.

Τέλος, η Μονάδα Διαχείρισης απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην απελευθερώνουν στη φύση ξενικά είδη που προέρχονται από αιχμαλωσία, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες ζημιές στην ορνιθοπανίδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back