Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα μικρό Ζέπελιν σχεδιασμένο να σώζει ζωές

Εικόνα του άρθρου Ένα μικρό Ζέπελιν σχεδιασμένο να σώζει ζωές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2016, 14:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες, ραντάρ και κάμερες και έχει την δυνατότητα να εντοπίζει μικρές βάρκες με μετανάστες που έχουν χαθεί στην θάλασσα.

Πρόκειται για ένα Ζέπελιν μήκους 9 μέτρων και μπορεί να ανυψώσει εξοπλισμό βάρους μέχρι και 15 κιλών. Ευρωπαίοι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα γίνει ένα αποτελεσματικό αν και χαμηλού κόστους εργαλείο διάσωσης στα θαλάσσια ύδατα.

Σε μια ερευνητική βάση, στην βόρεια Ιταλία, έχουν συγκεντρωθεί εμπειρογνώμονες στα αερόστατα, που όλοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δοκιμάσουν για πρώτη φορά αυτό το νέο εργαλείο.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει κάμερες και αισθητήρες, ραντάρ που ενσωματώνεται στο εσωτερικό με μια γεννήτρια σήματος, αλλά και άλλες συσκευές όπως αισθητήρες κίνησης, GPS, μαγνητόμετρο και ούτω καθ’ εξής.

Το Ζέπελιν έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο «MELISSA», στο Κοινό Κέντρο Ερευνών με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο Ντάριο Τάρτσι, μηχανικός ραντάρ, εξηγεί: «Πειραματιζόμαστε με αυτή την κοινή χρήση πλατφορμών και αισθητήρων για να ενισχυθεί η ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να σώσουμε τις μικρές βάρκες με μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Βασικά είναι μια απόπειρα να συνδυαστεί μια σχετικά νέα πλατφόρμα με παλιές τεχνολογίες για να προκύψει κάτι αποτελεσματικό, αξιόπιστο, χαμηλού κόστους και εύκολο στην διαχείρισή του (για την επιτήρηση σε θαλάσσιο περιβάλλον)».

Οι τεχνικές προκλήσεις ήταν όμως τεράστιες. Ο Χόρχε Μανουέλ Φιγκουεϊρέδο εξηγεί: «Οι συνάδελφοί μου, μου δίνουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να εισαγάγουμε αυτά τα κυκλώματα μηχανικά σε ένα πλαίσιο. Πριν προκύψει το τελικό προϊόν, θα πρέπει να βρεθεί ένας καλός τρόπος να συνδυαστούν και τα δύο μέρη, τα ηλεκτρονικά και τα μηχανικά, με ισορροπημένο τρόπο. Το τελικό προϊόν πρέπει να είναι συμπαγές, καλά ισορροπημένο και θα πρέπει να λειτουργεί ορθά».

Πλέον οι ερευνητές αναζητούν τρόπους για να βελτιωθεί ακόμα πιο πολύ την αποτελεσματικότητα του ισχύοντος συστήματος. Ο Ντάριο Τάρτσι εξηγεί: «Στο μέλλον θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερα αερόστατα για να πετύχουμε να βελτιώσουμε την ικανότητα μας να χρησιμοποιούμε λιγότερο ισχυρούς αισθητήρες αλλά σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα».

Ο σκοπός των ερευνητών είναι να παράσχουν με επιστημονική γνώση τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να τις βοηθήσουν στις μεταναστευτικές τους πολιτικές και κατά βάση στην διάσωση περισσοτέρων ανθρώπων από τις θάλασσες.

ΠΗΓΗ: EURONEWS

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back