Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μεγάλο και ετερόκλητο σχήμα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2019, 00:26
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αποφάσισε να προχωρήσει στη διακυβέρνηση του Δήμου με ένα μεγάλο και ετερόκλητο σχήμα διοίκησης (εκ των πραγμάτων, έως ένα σημείο, λόγω και των συμφωνιών) και με τις αρμοδιότητες, όπως έχουν κατανεμηθεί, να προκαλούν μια σύγχυση και έναν προβληματισμό για την αποδοτικότητά τους.

Βάσει του νόμου ο κ. Ελισάφ μπορούσε να ορίσει έως 9 αντιδημάρχους. Ενώ είχε τη δυνατότητα να ορίσει λιγότερους, πήγε στο μεγαλύτερο δυνατό σχήμα, στο σχήμα των εννιά, με τους έξι από αυτούς να προέρχονται από τη δική του δημοτική ομάδα. Μία θέση δόθηκε σε δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Νίκου Γκόντα, στον Βασίλη Βλέτσα, αστυνομικό, ως απόρροια της συμφωνίας, και δύο θέσεις στους μόλις μίας μέρας ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, στον Γιάννη Αϊβατίδη και στον Αριστείδη Παππά. Σε πολιτικό επίπεδο, η «ανταμοιβή» των δύο ανεξάρτητων συμβούλων με θέση αντιδημάρχου ταυτίζεται με παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, ο σχολιασμός της παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη που κάνει λόγο για «πρακτικές του παρελθόντος», κάθε άλλο παρά εκτός πλαισίου είναι. Από τη στιγμή μάλιστα, που ο κ. Ελισάφ δεν είχε ανάγκη εννιά αντιδημάρχους (σε περίπτωση μη εξεύρεσης άλλων στελεχών για αυτές τις θέσεις).


ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, που συνήθως περνάει σε δεύτερη μοίρα καθώς τα φώτα της δημοσιότητας τα κερδίζουν πάντα τα ονόματα, είναι σημαντικό. 

Με εξαίρεση τη δημιουργία μιας αντιδημαρχίας για την «έξυπνη πόλη», ο κ. Ελισάφ ακολουθεί σε γενικές γραμμές την πεπατημένη, ένα μοντέλο διοίκησης παρωχημένο και αρκετά δυσλειτουργικό, όπως έχει αποδειχθεί και στο πολύ κοντινό παρελθόν, χωρίς να υπάρχει μια νέα πνοή. 

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η  δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης είναι ο μεγάλος στόχος –κι όχι μόνο για τα Γιάννενα. Επιπλέον, αρκετές αρμοδιότητες προκαλούν μεγάλη σύγχυση για τη λειτουργικότητά τους. Για παράδειγμα πόσο λειτουργική είναι μια αντιδημαρχία Τουρισμού-Επιχειρηματικότητας και Πολιτικής Προστασίας (πώς συνδέεται η Πολιτική Προστασία με τις άλλες δύο αρμοδιότητες;) ή η αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τοµέα-Περιφερειακής Ανάπτυξης & Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίµνης; Επίσης παραμένει ως έχει η αντιδημαρχία Παιδείας, Πρόνοιας και Μεταναστών, από τη στιγμή που μεγάλο μέρος της αντιδημαρχίας αυτής επικαλύπτεται από τις σχολικές επιτροπές και τον ΟΚΠΑΠΑ. Όσο για το κεφάλαιο «μετανάστες», είναι πολύ μεγάλο πια για την πόλη. 

Την αντιδημαρχία αυτή την αναλαμβάνει μάλιστα ο κ. Αϊβατίδης, ο ανεξάρτητος σύμβουλος και προϊστάμενος σε τμήμα του ΕΦΚΑ Ιωαννίνων, και παράλληλα στέλεχος της Εθνοφυλακής Καλπακίου, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα (διαβάστε εδώ).

Σημειωτέον ότι σε αυτή την αντιδημαρχία παρεισφρέει κάπου και η αρμοδιότητα του πολιτισμού…

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος εμπιστεύτηκε θέσεις αντιδημάρχων σε στενούς συνεργάτες του, όπως ήταν εύλογο, με κάποιους από αυτούς να έχουν μια κοινή πορεία μαζί του. 

Ο Γιώργος Αρλέτος και ο Γιώργος Λώλης συνεργάστηκαν με τον κ. Ελισάφ κατά τη θητεία του δημάρχου Φίλιππα Φίλιου και είναι οι δύο άνθρωποι που τον ακολούθησαν στην «αποχώρησή» του από τα αυτοδιοικητικά το 2014. Ο Φώτης Βάββας, με πολλά χρόνια στην πλάτη του ως διοικητής στα δύο νοσοκομεία της πόλης επί ΠΑΣΟΚ κυρίως, και ο Βαγγέλης Πήχας, πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας, αναδεικνύονται σε βασικά στελέχη της δημοτικής αρχής –αντιδήμαρχος Οικονομικών ο πρώτος, αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο δεύτερος. Ο κ. Πήχας, επιπρόσθετα, ορίστηκε και αναπληρωτής για την άσκηση καθηκόντων του δημάρχου σε περίπτωση απουσίας του. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας είχε ανακοινώσει πέρσι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ αλλά τον Δεκέμβριο «κόπηκε», και στη συνέχεια βρήκε τον δρόμο του στο ψηφοδέλτιο του κ. Ελισάφ.

Τα άλλα δύο πρόσωπα των αντιδημάρχων, είναι η Νατάσα Τύρου-Ούζα και ο Γιώργος Λυκογιώργος. Η κ. Τύρου-Ούζα, που ήρθε μάλιστα πρώτη σε ψήφους, ήταν περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη ενώ ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ το 2015. Η μέχρι σήμερα θητεία της στην αυτοδιοίκηση δεν έχει αναδείξει πάντως την πολιτική της υπόσταση. 

Η κ. Τύρου-Ούζα αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Προγραμματισμού και Πολεοδομίας, μια αντιδημαρχία που γίνεται υπερ-αντιδημαρχία (αφορά δύο διαφορετικές Διευθύνσεις του Δήμου).

Τελευταίο πρόσωπο ο Γιάννης Λυκογιώργος, ένα όντως νέο πρόσωπο που έχει δυναμική, ιδίως από τη στιγμή που αναλαμβάνει μια αντιδημαρχία με αντικείμενο πάνω στο οποίο έχει εμπειρία και ιδέες.

Διοίκηση δεν ασκούν όμως μόνο οι αντιδήμαρχοι, αλλά και οι πρόεδροι φορέων. Πέραν της ανάληψης της προεδρίας της ΔΕΥΑΙ από τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα, ο Δημήτρης Πάνου φαίνεται ότι αναλαμβάνει πρόεδρος στον ΟΚΠΑΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», ως συνεργαζόμενο μέλος της νέας δημοτικής αρχής, θα αναλάβουν πόστα.

Για τις υπόλοιπες θέσεις, για το Πνευματικό Κέντρο προορίζεται η Ελένη Ακονίδου και για το ΔΗΠΕΘΕ η Χριστίνα Κωτσαντή –και οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του κ. Ελισάφ, ενώ για το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο Νίκος Τσόλης από την παράταξη του Νίκου Γκόντα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back