Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα μαρμάρινο πολύχρωμο έκθεμα από τη μονή Παντάνασσας

Εικόνα του άρθρου Ένα μαρμάρινο πολύχρωμο έκθεμα από τη μονή Παντάνασσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2020, 17:45
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στη γλυπτοθήκη του ναού της Παρηγορήτισσας της Άρτας, συναντά κανείς ένα μαρμαροθέτημα που προέρχεται από τη βυζαντινή μονή της Παντάνασσας, χτισμένη κατά τον 13ο αιώνα από τον Μιχαήλ Β’ Άγγελο Κομνηνό Δούκα κοντά στον ομώνυμο οικισμό στην περιοχή της Φιλιππιάδας.

Το μαρμαροθέτημα αυτό, που αποτελεί από πολύχρωμα μάρμαρα, έχει τη δική του ιστορία, την οποία έχει καταγράψει σε ένα ενδιαφέρον βίντεο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας.

Καταρχάς, αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του ’90, στο δάπεδο του νάρθηκα του ναού της Παντάνασσας κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας από τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Βοκοτόπουλο.

Στο μεγαλύτερο μέρος του κοσμείται με παραλλαγή του θέματος των πέντε άρτων, δηλαδή πέντε κύκλων που εφάπτονται. Περιλαμβάνει επίσης και δύο μαρμάρινες πλάκες με επιπεδόγλυφο διάκοσμο σηρικών τροχών (μεταλλίων που συνδέονται μεταξύ τους με μικρότερους κύκλους) και περικλείουν κυρίως μορφές ζώων. Το βάθος καλύπτεται με μικρά χρωματιστά κομμάτια μαρμάρου. «Οι πλάκες έχουν τοποθετηθεί σε δεύτερη χρήση, όπως φαίνεται από τη διακόσμηση, που δεν είναι συνεχής από τη μία πλάκα στην άλλη» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Το μαρμαροθέτημα αποκολλήθηκε σε 18 τμήματα από συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού μετά την αποκάλυψή του. Τα τμήματα αποθηκεύτηκαν σε χώρο της τότε Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Άρτας. Το 2019 το μαρμαροθέτημα συντηρήθηκε από συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Στόχος των επεμβάσεων συντήρησης ήταν η διατήρηση και η ανάδειξη της αισθητικής και της ιστορικής αξίας του μαρμαροθετήματος με σεβασμό στα αρχικά υλικά και τα αυθεντικά στοιχεία.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης το μαρμαροθέτημα εκτίθεται πια στη γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας, που φιλοξενεί γλυπτά προερχόμενα από μνημεία της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back