Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα κτίριο που θέλει να γίνει μνημείο

Εικόνα του άρθρου Ένα κτίριο που θέλει να γίνει μνημείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2019, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον λόφο Βελισσαρίου, υπάρχει ένα επιβλητικό κτίριο που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία της πόλης: Είναι το κτίριο της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων, ή, όπως είναι γνωστότερο στους παλιότερους, το (πρώην) Οικοτροφείο Θηλέων. Αν και στέκεται εκεί πάνω από έναν αιώνα και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική λεωφόρο Δωδώνης, η θέση του το καθιστά σχεδόν αόρατο από την πόλη. 

Η πολιτική της εξωστρέφειας που ακολούθησε η σημερινή διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, όπου ανήκει η Μονάδα Προστασίας Παιδιού, έρχεται να αναδείξει πάντως ότι για το «αόρατο» αυτό κτίριο ευθυνόταν και ο ιδρυματικός του χαρακτήρας. Τα τελευταία χρόνια, έγινε πιο προσιτό για διάφορους φορείς και πολίτες, με ανοιχτές πόρτες πια. Μια οικειότητα που έχει επέλθει και μέσα από δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

Εν έτει 2019, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κάνει το επόμενο βήμα. Διεκδικεί την πολιτιστική αναγνώριση του επίμαχου κτιρίου και παράλληλα την υπενθύμιση της διαδρομής του στην ιστορία της πόλης. Με απόφασή της, η διοίκηση ζητά από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου να διερευνήσει τις δυνατότητες χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου μνημείου. «Είναι ένα εμβληματικό κτίριο που εκτιμούμε ότι αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων. Η απόδοση ενός μνημειακού χαρακτήρα θα τοποθετήσει το κτίριο, με πιο σαφή τρόπο, εκεί που ανήκει, στην πόλη, και θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξωστρέφειά του και σύνδεσή του με την κοινωνία» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων» η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Μιτοπούλου.

Η πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας συνδέεται και με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε μια σειρά από μελέτες για την καλύτερη λειτουργικότητα και αξιοποίηση του χώρου: από τη μείωση του ενεργειακού και τη βελτίωση των χώρων διαμονής των παιδιών μέχρι την αξιοποίηση του μεγάλου αύλειου χώρου προκειμένου να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό πάρκο αναψυχής για όλους τους πολίτες. «Οι μελέτες που θα απαιτηθούν, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συνάδουν με τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του κτιρίου» σημειώνεται στην εισήγηση του Κέντρου προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.

Το κτίριο, λοιπόν, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό να εξυπηρετήσει ανάγκες του οθωμανικού στρατού. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός φέρεται να φέρει την υπογραφή του Περικλή Μελίρρυτου. Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του οικοδομήματος αυτού (με δείγματα νεοκλασικισμού) είναι η τριπλή μαρμάρινη αψιδωτή κύρια είσοδός του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όντας το κτίριο ημιτελές, αποφασίζεται να στεγαστεί εκεί το εθνικό ορφανοτροφείο θηλέων Ιωαννίνων. Η ανοικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 1927. Από τότε έως και σήμερα, με ένα «διάλειμμα» κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οπότε και έγινε επίταξη του κτιρίου από τις κατοχικές δυνάμεις, λειτουργεί ως δομή παιδικής προστασίας  (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ιστορία του κτιρίου).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back