Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «Κέντρο για το Παιδί» προς ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Ένα «Κέντρο για το Παιδί» προς ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2020, 21:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Ήπειρος 2014-2020» ο πλήρης φάκελος του έργου για τη δημιουργία ενός κέντρου για το παιδί στις εγκαταστάσεις του πρώην ασύλου ανιάτων, στην οδό Λαμπρίδη, στο κέντρο της πόλης, δίνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Το κέντρο για το παιδί περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έγινε επί των ημερών της πρώην δημοτικής αρχής, το κέντρο αυτό θα αφορά διάφορες δομές κοινωνικής φροντίδας για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Στις 29 Απριλίου, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Ήπειρος 2014-2020» είχε «ανοίξει» την πρόσκληση για ένταξη του συγκεκριμένου έργου, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ, με χρονικό περιθώριο υποβολής της σχετικής πρότασης από τον Δήμο Ιωαννιτών μέχρι τις 3 Ιουλίου.

Δέκα ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο είναι ιδιοκτήτης των περίπου 5 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος». Στην ίδια συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν τη μελέτη προμήθειας εξοπλισμoύ για το ίδιο έργο.

Για την υποβολή της πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί στα τέλη Μαΐου, η έγκριση των μελετών των κτιριακών εγκαταστάσεων (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική).

Η νέα προγραμματική σύμβαση για την παραχώρηση των ακινήτων στον Δήμο Ιωαννιτών για 20 χρόνια κρίθηκε απαραίτητη λόγω της επερχόμενης λήξης της ισχύουσας προγραμματικής σύμβασης στα τέλη του χρόνου. Ωστόσο, αυτή τη φορά η προγραμματική σύμβαση δεν είναι τριμερής αλλά διμερής μεταξύ του Δήμου και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, χωρίς τη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Με την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης… διαμορφώθηκε ένα πλήρως ξεκάθαρο τοπίο και άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Για την εξέλιξη αυτή, η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ψήφισε θετικά, αναρωτιέται «για ποιο λόγο φθάσαμε στο παρά πέντε για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει γίνει η αποδοχή της δωρεάν παραχώρησης χρήσης των ακινήτων από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου  στον Δήμο Ιωαννιτών για τη δημιουργία του Κέντρου». Εκτιμά δε ότι αφενός πρέπει να ζητηθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φακέλου «επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν και άλλες ελλείψεις ή ελαττώματα» ενώ καταθέτει την άποψη ότι ο τύπος και το περιεχόμενο του εγγράφου της προγραμματικής σύμβασης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου με τον Δήμο Ιωαννιτών «είναι πιθανόν να μην καλύπτει τις νομικές απαιτήσεις του χρηματοδοτικού πλαισίου».

Για την κατασκευή του Κέντρου για το Παιδί, τα υπάρχοντα κτίρια θα κατεδαφιστούν. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, το σχέδιο περιλαμβάνει:

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Θα κατασκευασθεί νέο κτίριο στη θέση του παλιού ισόγειου κεντρικού, ακολουθώντας το περίγραμμά του. Το κτίριο αυτό, 635 τ.μ., θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-μεΑ και των αιθουσών των εργαστηρίων τους. Το κάθε ΚΔΑΠ-μεΑ θα περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης, χώρο παρασκευής γευμάτων.

Οι αίθουσες εργαστηρίων θα στεγάζονται σε ανεξάρτητη αίθουσα εντός του κτιρίου.

Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφανείας 175 τ.μ. για τους βοηθητικούς χώρους, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τη δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Θα κατασκευαστεί νέο κτίριο 490 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Θα περιλαμβάνει: αίθουσα κατασκευών, αίθουσα απασχόλησης, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής, χώρο υποδοχής, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα, διαδρομές ποδηλάτου, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3