Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ημερολόγιο: Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους

Εικόνα του άρθρου Ένα ημερολόγιο: Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2021, 10:53
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών»: Αυτός είναι ο τίτλος του ημερολογίου για το 2022 του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Έντεκα γιαννιώτες ερασιτέχνες φωτογράφοι απαθανάτισαν ένα μικρό δείγμα των αρχιτεκτονικών στοιχείων σε μπαλκόνια νεοκλασικών κτιρίων, επώνυμων ή ανώνυμων κατοικιών. Τα φουρούσια είναι τα σιδηρά ή λίθινα υποστηρίγματα του δαπέδου του μπαλκονιού.

«Τα Γιάννινα διαθέτουν ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό απόθεμα της περιόδου από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι κι την περίοδο του μεσοπολέμου, οπότε έκανε την εμφάνισή του ο μοντερνισμός. Στην αρχιτεκτονική έκφραση αυτής της περιόδου το μπαλκόνι αποκτά ιδιαίτερο λειτουργικό ρόλο αλλά ταυτόχρονα ενσωματώνεται άρρηκτα ως μορφολογικό στοιχείο στη διαμόρφωση της όψης της οικοδομής. Τα ιδιαίτερα μορφολογικά και διακοσμητικά στοιχεία, με πρότυπα από την κλασική αρχαιότητα και ο άξονας συμμετρίας κυριαρχούν στη διαμόρφωση της όψης της κατοικίας. Η συμμετρία χαρακτηρίζει και το μπαλκόνι σε όλα του τα στοιχεία» αναφέρει σε σημείωμα του ημερολογίου ο αρχιτέκτονας και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Θανάσης Ζυγούρης.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ναπολέων Μάργαρης, στην εισαγωγή του, αναφέρει ότι σκοπός του φετινού ημερολογίου είναι να θυμίσει σε όλους τους Γιαννιώτες ένα μέρος της αρχιτεκτονικής και της αισθητικής της πόλης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα περίπου.

Οι φωτογράφοι που κατέθεσαν τη ματιά τους, είναι (με αλφαβητική σειρά): Μαρία Βλάχου, Μαριλένα Γκόνη, Κατερίνα Ελευθεριάδου, Νικόλας Κυραμάριος, Χάρης Μπινώλης, Αγνή Παπαβρανούση, Γιάννης Παπασταύρος, Βασίλης Πατερούσης, Θεόφιλος-Γεώργιος Πέτσιος, Γιώτα Σιώμου-Μπέστα και Πανταζής Τουφίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back