Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα γράμμα στον υπουργό

Εικόνα του άρθρου Ένα γράμμα στον υπουργό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2017, 14:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία ακόμα παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει ο δήμος Ιωαννιτών για τρία σημαντικά θέματα της πόλης, με τα δύο από αυτά να εκκρεμούν πάνω από μια πενταετία.

Επανέγκριση πολεοδομικής μελέτης Σεισμοπλήκτων, έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης και παραχώρηση πάρκου Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι): Τρία ζητήματα που παραθέτει στη νέα του επιστολή ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο

Η πολεοδομική μελέτη Σεισμοπλήκτων έχει μια πολύχρονη περιπέτεια, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει ακυρώσει δύο φορές την έγκρισή της για τυπικούς λόγους. Ο δήμαρχος αναφέρει ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει ολοκληρώσει και έχει χρηματοδοτήσει όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο ενέργειες, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τα έργα υποδομής (οδούς, αποχετευτικό δίκτυο, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων κλπ.). Επιπροσθέτως, έχουν καταβληθεί οφειλόμενες υποχρεώσεις ιδιοκτητών, δημιουργήθηκαν εμπράγματα δικαιώματα, όπως συμβόλαια αγοραπωλησίας, έκδοσης οικοδομικών αδειών, ανέγερση οικοδομών σε εφαρμογή εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και της κυρωμένης πράξης εφαρμογής. «Μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμος προσδίδει βαρύνουσα σημασία στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης λόγω της κεντροβαρικής θέσης της περιοχής και της ραγδαίας οικιστικής της ανάπτυξης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής στο τμήμα της ‘Συμπαγούς Πόλης’, κατευθύνσεις που υποδεικνύονται άλλωστε και από τον υπερκείμενο σχεδιασμό» αναφέρει ο δήμαρχος κ. Μπέγκας.

«Ως έχει»...

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος εδώ και χρόνια. Ο κ. Μπέγκας ζητά την άμεση θεσμοθέτηση του σχεδίου ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, μια απαραίτητη ενέργεια «προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν τα αναγκαία και ενδεδειγμένα έργα προστασίας και ανάδειξης της περιοχής». Υπενθυμίζει δε ότι ο δήμος Ιωαννιτών έχει διατυπώσει ξεκάθαρα τις απόψεις του επί του σχεδίου από το 2013, απόψεις που «ταυτίζονται με τις απόψεις της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας». Ζητά δε να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα βάσει των απόψεων των τοπικών φορέων, δεδομένου, όπως αναφέρει με αιχμηρό ύφος, ότι «δεν υφίστανται εμπόδια που να αποτρέπουν την προώθησή του»

Το τρίτο θέμα της επιστολής, αφορά την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για το πάρκο Πυρσινέλλα, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο. Ο δήμαρχος υπενθυμίζει στην ηγεσία του υπουργείου την ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση του πάρκου εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και την επεξεργασμένη πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος στο υπουργείο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back