ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα φθινοπωρινό εργαστήριο για την ξερολιθική δόμηση

Εικόνα του άρθρου Ένα φθινοπωρινό εργαστήριο για την ξερολιθική δόμηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2023, 13:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φθινοπωρινό σχολείο για την παραδοσιακή και αειφόρο δόμηση, από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου, διοργανώνει το περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης «Μπουλούκι» στα Φράστα και στην Πλάκα Τζουμέρκων.

Το εργαστήριο θα εστιάσει στην ξερολιθική δόμηση και θα διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ παραδοσιακών οικοδομικών τεχνικών και σύγχρονων ζητημάτων αειφόρου δόμησης και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατασκευών μέσα από το έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης του Σχολείου στα Φράστα Τζουμέρκων, μια νέα δομή έρευνας και εκπαίδευσης που αναπτύσσει το «Μπουλούκι» στην Ήπειρο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

4 Hands-on σεμινάρια και πειραματισμό σε κλίμακα 1:1 σε τεχνικές αειφόρου δόμησης με χρήση πέτρας, ξύλου, κονιαμάτων και φυσικών πρώτων υλών της περιοχής.

5 ημέρες πρακτική άσκηση στην ξερολιθική δόμηση (τοιχοποιία και καλντερίμι) σε πραγματικό έργο.

10 διαλέξεις και παρουσιάσεις από καταξιωμένους ερευνητές σε ζητήματα κατασκευαστικά, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονων προσεγγίσεων διαχείρισης του δομημένου περιβάλλοντος.

1 μονοήμερη εκδρομή σε σημεία αρχιτεκτονικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος των Τζουμέρκων.

1 καθοδηγούμενη περιήγηση, βασισμένη στη συμμετοχική γεωπεριβαλλοντική και πολιτισμική χαρτογράφηση Φραστών-Πλάκας-Μονολιθίου.

«Mιντάτι» συμμετοχικού καθαρισμού μονοπατιών με την τοπική κοινότητα.

Ομιλίες γύρω από εθνογραφικές μελέτες περιπτώσεων από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες από τους κλάδους της αρχιτεκτονικής, της αρχαιολογίας, της εθνογραφίας, των εικαστικών τεχνών και εν γένει σε ερευνητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ασχολούνται με τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης. Οι διαθέσιμες θέσεις είναι 15. Υποβολή αιτήσεων μέχρι 16 Ιουλίου (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

https://el.boulouki.org/autumnschool

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back