ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο που δυσκόλεψε πολύ…

Εικόνα του άρθρου Ένα έργο που δυσκόλεψε πολύ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2023, 02:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης των Ιωαννίνων, μεταξύ του ΚΕΠΑΒΙ και του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, υπάρχει μία έκταση 22 στρεμμάτων η οποία «φιλοξενεί» τις παλαιές στρατιωτικές φυλακές.

Ένας εγκαταλελειμμένος χώρος, ένας «κενός» τόπος σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πόλης, που πρέπει να αποδοθεί σε χρήση στους πολίτες. Τα τελευταία επτά (!) χρόνια, ο Δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κοινόχρηστο δημόσιο χώρο, με πολιτιστική χρήση. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι: «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων». 

Το 2018, η πρώην δημοτική αρχή είχε κάνει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων, εξασφαλίζοντας παράλληλα 2,5 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Το 2016, είχε προηγηθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των τότε υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για την παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Ιωαννιτών.

Πού βρισκόμαστε εν έτει 2023; Σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Τα των μελετών δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η δημοπράτηση του έργου δεν πλησιάζει ακόμη και ο προϋπολογισμός ξεπερνά τελικά τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά τη μετατροπή των πρώην στρατιωτικών φυλακών σε ένα  εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο με ανοιχτούς χώρους, με μόνιμες ή μη καλλιτεχνικές δημιουργίες, με εκθετήρια τοπικών προϊόντων, με χώρους αναψυχής και αθλητισμού κ.λπ.

Τα περισσότερα παλιά κτίρια των στρατιωτικών φυλακών και της ΕΡΤ (η κεραία παρούσα) προβλέπεται να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν για τη στέγαση εκδηλώσεων, εκθέσεων και βιωματικών εργαστηρίων, αναψυκτηρίου κ.λπ. Στον υπαίθριο χώρο, προβλέπεται η διαμόρφωση έκτασης για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, σινεμά, χορός) και για την ένταξη ήπιων μορφών αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως διαδρομές για ποδήλατο και τζόκινγκ, όπως και για υπαίθριους χώρους στάσης, παιχνιδιού, πικ νικ…


Όλα αυτά σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν. Μεγάλη σημασία θα έχει όμως η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τον τρόπο διατήρησης των παλαιών κτιρίων. Αν και η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής για τις παλαιές στρατιωτικές φυλακές βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν ανέμενε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, πως θα υπήρχε ζήτημα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που προκύπτει ζήτημα –αν όχι πρόβλημα. Πριν από ενάμιση χρόνο, προέκυψε ένας δρόμος. Ενώ η μελέτη βρισκόταν σε εξέλιξη, υπηρεσίες του Δήμου… θυμήθηκαν ότι ένας δρόμος που διασχίζει την έκταση, έχει χαρακτηριστεί ως δημοτική οδός.

Ο Δήμος Ιωαννιτών περιμένει λοιπόν τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, για να οριστικοποιήσει τη μελέτη και τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που έχει υπερδιπλασιαστεί έτσι κι αλλιώς. Το επόμενο βήμα εκ των πραγμάτων είναι η αναζήτηση της επιπρόσθετης χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back