ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα εκπαιδευτικό φιλμ για τους Ζωσιμάδες

Εικόνα του άρθρου Ένα εκπαιδευτικό φιλμ για τους Ζωσιμάδες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2022, 16:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στην παραγωγή ενός εκπαιδευτικού φιλμ, όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο των Ζωσιμάδων, προχώρησε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. Το σενάριο στηρίχτηκε στο βιβλίο του Στέφανου Μπέττη «Ζσιμάδες», ενώ χρησιμοποιήθηκε αρχειακό υλικό από τις συλλογές της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Ενιαία Πλατφόρμα Ιδρυματικού Αποθετηρίου/Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΕΚΠΑ «Πέργαμος», ιδιωτικές Συλλογές, τη Bibliothèque Nationale de France, Département Estampes et Photographie και το The Official Nizhyn Tourism Portal.

«Στόχος είναι, μέσω της δυναμικής της εικόνας, να δημιουργήσουμε μια μνημονική εμπειρία, στην οποία η ιστορία αναβιώνεται ψηφιακά. Η τεχνολογία ανοίγει πλέον νέους δρόμους, η θέαση γίνεται μοναδική και αναντικατάστατη, εύκολη από παντού και από τον καθέναν, ανά πάσα στιγμή ώστε ο καθένας να βιώνει αναλόγως την εμπειρία της πολιτιστικής κληρονομιάς» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το φιλμ, στα ελληνικά και υποτιτλισμένο, είναι 16’ και είναι αναρτημένο στον ιστότοπο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης:  https://zosimaialib.gr/video/.

Σκηνοθεσία-καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Καράμπελας, Σενάριο: Κατερίνα Μπόλματη, Αφήγηση: Ευανθία Σωφρονίδου, Κινηματογράφηση: Γιώτης Βράντζας/macine.gr, Μουσική: Theo Fonidis, Ηχογράφηση-Μίξη ήχου: Τάσος Καραδέδος/sterotype.gr, Μοντάζ-Animation-Post Production: Higher! Higher! Studio, Γενικός Συντονισμός-Επιστημονική Εποπτεία: Βαΐα Οικονομίδου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος Ph.D., Επιστημονική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Χρήστος Σφώρος, Αγγλική μετάφραση-Επιμέλεια: Τάνια Φιορέντζη, Ρώσικη μετάφραση: Jennet M., Επιμέλεια ρωσικής μετάφρασης:  Larisa Dumenko, Συντονισμός έργου και εξωτερικών συνεργατών: Clio Muse Tours.

Στην ανακοίνωση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, κατατίθεται ένα απόσπασμα (η αρχή) από τη διαθήκη του Νικόλαου Ζωσιμά, η οποία συντάχθηκε από τον ίδιο στις 18 Μαρτίου, στη Νίζνα, όπου δραστηριοποιούνταν και ζούσε ο τελευταίος των Ζωσιμάδων: «Ἐν ἔτει τῷ σωτηρίῳ ᾳωμἁ (1841) Μαρτίου 18 ἐγώ ὁ Νικόλαος Παύλου Ζωσιμᾶς εὐγενής Γραικός, και Ἱππότης τοῦ δευτέρου Τάγματος τῶν Ταξιαρχῶν τοῦ Σωτῆρος τῆς Ἑλλάδος, ἐκ τῆς ἐν Ἠπείρῳ πρωτευούσης πόλεως τῶν Ἰωαννίνων, εὑρισκόμενος ἐν Νίζνῃ, πόλει τῆς Ῥωσσικῆς ἈΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ…».

Όπως σημειώνεται, η σημερινή Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη είναι ο απότοκος της Βιβλιοθήκης του «Σχολείου των Ζωσιμάδων». Ήδη από το 1792 οι Ζωσιμάδες αποστέλλουν τακτικότατα χρήματα για τη συντήρηση και λειτουργία της γνωστής Μπαλαναίας Σχολής, την πλουτίζουν με Βιβλιοθήκη και φροντίζουν για την έκδοση και δωρεάν διανομή βιβλίων. «Η Αδελφότητα των Ζωσιμάδων, Ιωάννης (1752-1771), Αναστάσιος (1754-1828), Νικόλαος (1758-1842), Θεοδόσιος (1760-1796), Ζώης (1764-1828) και Μιχαήλ Ζωσιμάς (1766-1809), διακατεχόμενοι από το πάθος της αγάπης προς την Πατρίδα και το Γένος, αποφάσισαν να διαθέσουν όλη την περιουσία τους, για τον φωτισμό, τη διάδοση της Παιδείας και την Εθνική Ιδέα» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back