ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα δάνειο ήρθε απόψε απ’ τα παλιά…

Εικόνα του άρθρου Ένα δάνειο ήρθε απόψε απ’ τα παλιά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2018, 03:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εν τέλει, το πιο σοβαρό από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, ανακάλεσε τη… χρυσή εποχή δανεισμού του Δήμου, όταν η τότε αντιπολίτευση υπενθύμιζε πως τέτοια δάνεια δεσμεύουν μακροχρόνια όλο τον Δήμο. Έντεκα χρόνια μετά λοιπόν, ο Δήμος θα προσπαθήσει να μετατρέψει σε ευνοϊκότερους τους όρους δανείου 25 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει το 2007 η δημοτική αρχή Γκόντα με την «Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος», η οποία έχει απορροφηθεί από το αυστριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα KA FINANZ AG. Ο Δήμος υποχρεούται να πληρώνει τέσσερις τετραμηνιαίες δόσεις ετησίως στην ΚΑ Finanz, με την τελευταία δόση να καθορίζεται στις 25 Μαρτίου 2032 για ποσό 20.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 5.000.000 ευρώ του αρχικού δανείου μετακυλίστηκαν ως υποχρέωση στην Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών εξοφλεί ανελλιπώς τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το συγκεκριμένο δάνειο.

Την 01/01/2018, το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχονταν σε 12.527.472,52 ευρώ.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Γιωτίτσας, θα εξεταστεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δανείου, «οι οποίοι θα αποφασιστούν και συμφωνηθούν από κοινού με μοναδικό γνώμονα τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου και κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων από το δημοτικό συμβούλιο και των διοικητικών συμβουλίων των δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Στις συζητήσεις εμπλέκεται και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι νέοι όροι θα αφορούν τόσο το νέο οφειλόμενο κεφάλαιο, όσο και τα επιτόκια με τα οποία δανίζει το ΤΠΔ (σταθερό ή κυμαινόμενο) αλλά και τη χρονική διάρκεια του. «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε ένα κούρεμα περίπου 25% στο κεφάλαιο, τη μείωση του επιτοκίου καθώς και τη μείωση του χρόνου αποπληρωμής προκείμενου να ελαφρύνουμε τον προϋπολογισμό μας από το 1,1 εκ. ευρώ το χρόνο που αναγκαζόμαστε να δίνουμε για την αποπληρωμή του δανείου. Η συγκεκριμένη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης» είπε ο κ. Γιωτίτσας, μεταξύ άλλων. Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στο κλείσιμό του, τόνισε πως «η δημοτική αρχή κάνει μια συνολική προσπάθεια όχι μόνο να μην χρεώσει ούτε ένα ευρώ τους δημότες αλλά να εξυγιάνει τα οικονομικά του Δήμου αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για τους επόμενους που θα διοικήσουν».



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back