Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Ένα βιβλίο τη βδομάδα: «Τα δέντρα του τόπου μας»

Εικόνα του άρθρου Ένα βιβλίο τη βδομάδα: «Τα δέντρα του τόπου μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2022, 23:01
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά το παραμύθι «Το δέντρο του μικρού μας κόσμου», η ερευνήτρια στο Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Καλλιόπη Στάρα επιστρέφει με «Τα δέντρα του τόπου μας». Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ένα παραμύθι, αν και οι μυθολογικές αναφορές δεν λείπουν σε αυτό το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Αρτέον».

«Τα δέντρα του τόπου μας» αποτελούν μια περιήγηση στα δέντρα της ελληνικής φύσης και στον πολιτισμό. Ένα βιβλίο όπου τα φυσικά χαρακτηριστικά του κάθε δέντρου, το ξύλο, οι καρποί τους και η οικολογική τους σημασία «δένουν» με λαογραφικές και μυθολογικές ιστορίες, με τραγούδια και ποιήματα, με συμβολισμούς.

«Θεμέλιο της φύσης και της ζωής είναι το δέντρο. Μοιάζει ασάλευτο και σταθερό, κι όμως μέσα του είναι γεμάτο ζωή. Όσο κι αν είναι ριζωμένο στη γη, παλεύει να ανέβει προς τον ουρανό. Η αιώνια ύπαρξή του δείχνει στον άνθρωπο τον αρχαίο νόμο της ζωής: ‘Πάτα γερά στη γη και κοίτα προς τον ουρανό’…» αναφέρει μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό της σημείωμα η κα Στάρα.

Η νέα αυτή έκδοση, η οποία είναι εικονογραφημένη, περιλαμβάνει 65 δέντρα, ενδημικά και ξενικά –τα πιο αντιπροσωπευτικά από όλες τις περιοχές της χώρας. Από την ευλογημένη ελιά και τη λυγερή ιτιά μέχρι τη λησμονημένη γκορτσιά και την ανατολίτισσα χαρουπιά.

Και μαθαίνει κανείς πολλά, κι όχι μόνο για την «προσωπικότητα» του κάθε δέντρου. Το κάθε δέντρο έχει την ιστορία του και τη διαδρομή του. Από πού και γιατί ήρθε ο ευκάλυπτος στην Ελλάδα; Ποιο ξύλο προσφέρεται για τη χαρτοποιία; Ποιο δέντρο προτιμούσαν οι σαρακατσάνοι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι για να φτιάξουν τις κατασκευές τους; Οι τεχνίτες-βαρελάδες ποιο ξύλο χρησιμοποιούσαν; Γιατί το πουρνάρι είναι από τα πιο πολύτιμα δέντρα του τόπου μας; Τι είναι τα λατσούδια; Η φλούδα ποιου δέντρου περιέχει σαλικυλικό οξύ; Ποιες θεραπευτικές ιδιότητες έχουν τα φύλλα, οι φλούδες ή οι καρποί; Ποια δέντρα επιλέγονται για δεντροστοιχίες και πάρκα;

Ξεφυλλίζοντας… τα δέντρα αυτά, ο αναγνώστης κάνει πραγματικά ένα πολύ ωραίο ταξίδι στην οικολογία της χώρας αλλά και στον πολιτισμό της. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back