ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα βιβλίο μαζί με θέατρο και μουσική

Εικόνα του άρθρου Ένα βιβλίο μαζί με θέατρο και μουσική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 03:26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βιβλίο του Βαγγέλη Αυδίκου «Οι τελευταίες πεντάρες» παρουσιάζουν το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» την Πέμπτη 6 Απριλίου, στις 20:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος, ο πρώην αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Μπενάτσης και η φιλόλογος Βούλα Σκαμνέλου. Θα συντονίζει ο παραγωγός της ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας. Σκηνές του βιβλίου θα αποδώσουν οι ηθοποιοί της ομάδας τέχνης «Βορείως» Γεωργία Παπαδημητρίου, Γεωργία Γιαννάκη και Πάνος Σεντελές. Θα συμμετέχουν οι μουσικοί Λάμπρος Τζόκας (βιολί) και Θανάσης Βόλλας (λαούτο). Την εκδήλωση στηρίζουν το βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης», η Τοπική Κοινότητα Συρράκου του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η ομάδα τέχνης «Βορείως» και ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων.

Το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Αυδίκου έχει ως αφετηρία του ένα πραγματικό γεγονός: την εκτέλεση 48 πολιτών της Πρέβεζας από τον ΕΔΕΣ. Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται πολίτες, που σε μεγάλο βαθμό ανήκαν στο ΕΑΜ αλλά και άλλοι που ανήκαν στους βενιζελικούς. Μαζί μ’ αυτούς εκτελέστηκαν και 14 παιδιά, ηλικίας 16-19 ετών που ανήκαν στην Υποδειγματική ΕΠΟΝ. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διάστημα δέκα ημερών. Από την αποχώρηση των Γερμανών από την πόλη στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 ως τις 23 Σεπτεμβρίου, μια μέρα πριν από τη συμφωνία της Καζέρτας. Το μυθιστόρημα, ωστόσο, δεν είναι ιστορικό. Η συνέχεια επί των σελίδων…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back