ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Χαρίση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Χαρίση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2024, 14:23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την περιοδική έκθεση «Βασίλης Χαρίσης. (Ανα)πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας» εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στις 21 Απριλίου, στις 11 το πρωί, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το ΤΕΕ-Τμήμα Ηπείρου, την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου και υπό την αιγίδα της Βουλής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο Βασίλης Χαρίσης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μεταπολεμική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Η δράση του περιέλαβε, μεταξύ άλλων, μελέτες νεόδμητων κτιρίων δημοσίου χαρακτήρα (κτίρια: ΕΗΜ, Τουριστικού περιπτέρου, κ.ά), μελέτες τεκμηρίωσης- αποκατάστασης αρχαίων και βυζαντινών μνημείων (αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Ιερά Μονή Δουρούτης Ιωαννίνων, κ.ά.) και μελέτες διαμόρφωσης και ανάπλασης ιστορικών τόπων (Δωδώνη, Σούλι κ.ά.), ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η συμβολή του στη θεσμοθέτηση πλαισίου προστασίας των παραδοσιακών οικισμών και κυρίως του Ζαγορίου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες ενότητες: Ι. Παραδοσιακοί οικισμοί, ΙΙ. Αναστήλωση, ΙΙΙ. Πόλη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται το επεισόδιο 7 της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 2, σε σκηνοθεσία Νίκου Παπαθανασίου, «Σαν Παραμύθι» με τίτλο: Βασίλης Χαρίσης-Με το σφυρί της παράδοσης, καθώς και απόσπασμα της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Βασίλης Χαρίσης στον φωτογράφο της Εφορείας Παναγιώτη Τσιγκούλη, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης, που είχε διοργανωθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων για τον Σωτήρη Δάκαρη (2012).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων έχει ως εξής:

11.00 Χαιρετισμός αναπληρωτή προϊσταμένου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Ιωάννη Χουλιαρά

11.05 Χαιρετισμοί αρχών

11.10 Χαιρετισμός προέδρου Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κατερίνης Λιάμπη

11.15 Χαιρετισμός προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Ιωάννη Τσίγκρου

11.20 Χαιρετισμός Κωνσταντίνου Βλάχου, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου

11.30 «Η σύλληψη της ιδέας για την έκθεση», Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων

11.35 «Το χρονικό της έκθεσης», Χάρις Καππά, Υπατία Φάκλαρη και Ελένη Βασιλείου, αρχαιολόγοι Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

11.45 «Το πολεοδομικό έργο του πολυτάλαντου Βασίλη Χαρίση», Σταύρος Καλογιάννης, πολιτικός μηχανικός (και πρώην βουλευτής ΝΔ)

12.00 «Βασίλης Χαρίσης. Αρχιτεκτονική και λόγος», Γιώργος Σμύρης, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

12.30 Περιήγηση στην περιοδική έκθεση

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου: 08.30-20.00, Τρίτη κλειστό, τηλ. 2651001089.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back