ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα στις «καλλιμάρτυρες» του χθες και του σήμερα

Εικόνα του άρθρου Ένα αφιέρωμα στις «καλλιμάρτυρες» του χθες και του σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2023, 19:04
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα «στις ‘καλλιμάρτυρες’ του χθες και του σήμερα», με αφορμή τον πνιγμό 17 γυναικών, μαζί με την Κυρά Φροσύνη, στην Παμβώτιδα στις 11 Ιανουαρίου 1801, διοργανώνουν η επιχείρηση πολιτισμού Kalliergon και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, το σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί ένα προοίμιο της πολυδιάστατης δράσης Pamvotis Lake Project της Kalliergon, που έχει σχεδιαστεί για την πόλη των Ιωαννίνων, βασισμένο σε μια προσέγγιση της Χριστίνας Τζιάλλα.

Οι συντονιστές των εκδηλώσεων είναι η Βασιλική Κατέρη και ο Κωνσταντίνος Στάικος. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Δροσοχώρι και στην πλατεία Μαβίλη στα Γιάννενα.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου, 1:00-21:00, αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσοχωρίου.

-Έκθεση φωτογραφίας γυναικείων πορτρέτων του Νίκου Δαλέζιου με τίτλο «καλλιμάρτυρες»

Στα πορτρέτα απεικονίζονται: Βαλεντίνα Βαγενά, Ευαγγελία Καραγιώργου, Ράνια Θεοδώρα Λένη, Κωνσταντίνα Λιούζα, Κωνσταντίνα Λώλη, Σοφία Μάντζιου, Λαμπρινή Μελιγγιώτη, Κωνσταντίνα Παππά, Γεωργία Σιώζιου, Σωτηρία Σφαιρόπουλου, Ουρανία Τζιάλλα, Μαργαρίτα Τζίμα και τα μικρά κορίτσια Αναστασία, Ζωή Κλεοπάτρα.

-«Κέντημα» με ασημοκούφετα πάνω σε βουτήματα

Τα βουτήματα αυτά, ευγενική προσφορά της οικογενειακής επιχείρησης «Μελιγγιώτη», τα θα προσφερθούν -ως «συχώριο»- στους παρευρισκόμενους στη δράση της επόμενης ημέρας.

-Συζήτηση για την καθημερινότητα της γυναίκας του χωριού, την οποία θα συντονίσει η Χριστίνα Τζιάλλα.

22 Ιανουαρίου, 12:00-13:30, πλατεία Μαβίλη

-Εικαστική εγκατάσταση «Έλα στη θέση μου»

Επιμέλεια της Βασιλικής Κατέρη και της Χριστίνας Τζιάλλα. Συμμετέχουν, εθελοντικά, ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, ο Νίκος Χαλκιάς στο κλαρίνο και ο Μίλτος Διαμάντης στο ακορντεόν.

«Η αλληλεπίδραση του υπερμεγέθους έργου με τη φύση αποτελεί τον καταλύτη σχετικά με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, σε σχέση με τα καιρικά φαινόμενα της ημέρας εκείνης, αλλά και τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη του, σε σχέση με το τελικό ζητούμενο. Ο καθένας που θα παρευρεθεί στο σημείο εκείνο την ώρα της ανάδυσης, με τη συνοδεία πολυφωνικού μοιρολογιού, θα γίνει αποδέκτης μιας ανεπαίσθητης πρόσκλησης που θα ‘αιωρείται’ στην ατμόσφαιρα. ‘Έλα στη θέση μου’… Μια πρό(σ)κληση αυτής της Γυναίκας-καλλιμάρτυρα… του χθες;… του σήμερα;… του από πάντα;… Μια τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για εσωτερικό διάλογο… Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης… Γενικότερα, μόνο η επιφάνεια», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Η καταγραφή των δράσεων ψηφιακά θα γίνεται (εθελοντικά) από τον Κωνσταντίνο Μάρκου.

H είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


*Photo credit: Kalliergon

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back