Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν είχε δηλωθεί στον ΕΦΚΑ ο θάνατος του Χρ. Ζορμπά»

Εικόνα του άρθρου ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν είχε δηλωθεί στον ΕΦΚΑ ο θάνατος του Χρ. Ζορμπά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2022, 12:05
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από 1,5 μήνα περίπου, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά για τα εργατικά ατυχήματα του 2020. Από αυτά ωστόσο έλειπε ο θάνατος του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο της «Ήπειρος» στην Άρτα. Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε μηδενικό αριθμό θανατηφόρων εργατικών στην Ήπειρο, το 2020.

Ο Τύπος Ιωαννίνων ζήτησε διευκρινίσεις  για την παράλειψη και η ΕΛΣΤΑΤ απάντησε ότι το στοιχείο παραλήφθηκε για τυπικούς λόγους, επειδή «δεν είχε δηλωηθεί το ατύχημα στον ασφαλιστικό φορέα».

Ιδού η πλήρης απάντηση της ΕΛΣΤΑΤ:

Η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα από διοικητικές  πηγές και ειδικότερα όσον αφορά τους μισθωτούς από τον ΕΦΚΑ. Με βάση τη  σχετική νομοθεσία (άρθρο 43, παρ. 2 του Ν. 3850/2010) ο εργοδότης  υποχρεούται να αναγγέλλει στις αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας, στις  πλησιέστερες αστυνομικές αρχές και στις αρμόδιες υπηρεσίες του  ασφαλιστικού οργανισμού, στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, εντός 24  ωρών, όλα τα εργατικά ατυχήματα και εφόσον πρόκειται περί σοβαρού  τραυματισμού ή θανάτου, να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται  να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος. Η δήλωση  εργατικού ατυχήματος μπορεί να γίνει επίσης από τον ίδιο τον παθόντα  στον ασφαλιστικό του φορέα (ή σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος, από  τους οικείους του).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση και κατόπιν  σχετικής διερεύνησης (στις 2.08.2022) από το αρμόδιο τμήμα της ΕΛΣΤΑΤ με  τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το ατύχημα έχει δηλωθεί στο Σώμα Επιθεώρησης  Εργασίας (ΣΕΠΕ) από τον εργοδότη, αλλά δεν έχει δηλωθεί στον  ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου (ΕΦΚΑ) ούτε από τον εργοδότη ούτε από  τους οικείους του.
Σημειώνουμε ότι η δήλωση ενός ατυχήματος στον  ΣΕΠΕ δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το ατύχημα είναι εργατικό. Η απόφαση  για τον χαρακτηρισμό ενός ατυχήματος ως εργατικού λαμβάνεται από τον  ασφαλιστικό φορέα του παθόντος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back