ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελπίδες για ένα ενεργειακό κολυμβητήριο

Εικόνα του άρθρου Ελπίδες για ένα ενεργειακό κολυμβητήριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2018, 18:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου στη Λιμνοπούλα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) διεκδικεί το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ). Ο προϋπολογισμός της πρότασης, η οποία κατατέθηκε σε πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέρχεται σε 1,46 εκατ. ευρώ. 

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΕΑΚΙ αναφέρει ότι είναι το μοναδικό αθλητικό κέντρο της χώρας και ο μοναδικός φορέας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που κατάφερε να υποβάλλει πρόταση. «Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και εμπόδια σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της πρότασης, το ΠΕΑΚΙ κατόρθωσε πέραν της υποβολής ενός πλήρους και ώριμου μελετητικά φακέλου (τεύχη δημοπράτησης), να είναι σε θέση να παραδώσει εγκαταστάσεις πλήρως κανονιστικά εναρμονισμένες στο αθλητικό κοινό της Ηπείρου» αναφέρεται. Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνει ότι με την προτεινόμενη παρέμβαση το ΠΕΑΚΙ θα εξοικονομήσει μέχρι και 250.000 ευρώ ετησίως, την ώρα που η ετήσια κρατική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 660.000 ευρώ. 

Η παρέμβαση καταργεί το πετρέλαιο από το κολυμβητήριο, με τις αερόψυκτες αντλίες θερμότητας να έρχονται στη θέση του. Επιπλέον ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίσταται πλήρως με συστήματα φωτισμού led, το σύστημα εξαερισμού και τα πάνελ οροφής αλλάζουν και τέλος τοποθετούνται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος 49,6kVAr και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου. 

«Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το κολυμβητήριο θα καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας» αναφέρει το ΠΕΑΚΙ.

Σημειωτέον δε, ότι αν η πρόταση έχει θετική έκβαση, το ΠΕΑΚΙ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι ο μικρότερος φορέας (ίσως και ο μοναδικός) του Δημοσίου στην Ήπειρο που θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 400kWp, σε πρόσφατα παραχωρημένη έκταση από το Δήμο Ιωαννιτών. Η έκταση βρίσκεται απέναντι από το Πανηπειρωτικό Στάδιο, και το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίαση να την παραχωρήσει, με τον όρο ότι η αξιοποίηση της έκτασης θα γίνει εντός τριών χρόνων. Παρεμπιπτόντως, το ΠΕΑΚΙ ευχαριστεί τον Δήμο για την παραχώρηση της έκτασης. 

«Το μέγεθος της παρέμβασης δίνει δυνατότητα στο ΠΕΑΚΙ να πραγματοποιήσει βήματα ουσιαστικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στο σύνολο των εγκαταστάσεών του την επόμενη 5ετία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, η διοίκηση αφήνει τις αιχμές της για τον τρόπο λειτουργίας του ΠΕΑΚΙ επί διοικήσεων προηγούμενων κυβερνήσεων: «Τα Γιάννενα και η Ήπειρος βγαίνουν από τον χάρτη της αθλητικής απομόνωσης στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία των τελευταίων 40 ετών, αποδεικνύοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως όταν κυριαρχεί η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός, οι προτεραιότητες, η ισονομία και η δικαιοσύνη, γίνονται πράγματα που η κοινωνία είχε ανάγκη για δεκαετίες ολόκληρες».

Τα της ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου είχαν επιδιωχθεί και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Δήμος Ιωαννιτών είχε καταθέσει σχετική πρόταση (σ.σ. η πρόταση αφορούσε κι άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις) σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η οποία όμως δεν είχε ευτυχές τέλος. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back