πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα του κλειστού κολυμβητηρίου

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα του κλειστού κολυμβητηρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/08/2024, 14:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλειστό κολυμβητήριο στη Λιμνοπούλα είναι μία από τις πιο κρίσιμες αθλητικές υποδομές της πόλης –είναι δε το μοναδικό δημόσιο κολυμβητήριο στα Γιάννενα.

 Μια υποδομή που συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες κάθε ηλικίας κάθε μέρα και που η παλαιότητά της αποτελεί ή μπορεί να αποτελέσει ακόμα και παράγοντα πρόκλησης κινδύνου.

Ήταν μόλις πριν από δύο μήνες περίπου, όταν ένα πάνελ ξεκόλλησε από την οροφή του κολυμβητηρίου. Το πάνελ «αιωρούνταν» πάνω από την πισίνα και το κολυμβητήριο έκλεισε για να γίνει η αφαίρεση του πάνελ.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία ανήκει το κολυμβητήριο, και το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) με τις διορισμένες διοικήσεις του που διαχειρίζονται τις υποδομές, άφησαν το κλειστό κολυμβητήριο, σε μεγάλο βαθμό, στην τύχη τους και στο έλεος της φθοράς του χρόνου.


Διαβάστε: Τα Γιάννενα χρειάζονται «μεγάλα κλειστά» ή μήπως ένα ασφαλές κολυμβητήριο;

Πριν από έξι χρόνια, ξεκίνησε μια προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση της υποδομής που κατέληξε στην ένταξη του έργου, με προϋπολογισμό 1,46 εκατ. ευρώ, την άνοιξη του 2019, στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας, με φορέα υλοποίησης τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Με το έργο αυτό που περιελάμβανε μεταξύ άλλων εγκατάσταση αερόψυκτων αντλιών θερμότητας, φωτισμού, συστήματος εξαερισμού και των πάνελ οροφής, το ΠΕΑΚΙ υπολόγιζε ότι θα εξοικονομούσε περίπου 200.000 ευρώ ετησίως από τη χρήση του πετρελαίου.

Ο διαγωνισμός έγινε, ο ανάδοχος αναδείχτηκε αλλά το έργο δεν ξεκίνησε ποτέ επί της ουσίας. Κι αυτό επειδή εν έτει 2021 η ανάδοχος εταιρία ζήτησε αναθεώρηση των τιμών για το έργο λόγω της μεγάλης αύξησης στα υλικά των κατασκευών που προέκυψε ενδιάμεσα. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αρνήθηκε να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος, θεωρώντας καλύτερη λύση να οδηγηθεί το έργο σε επαναδημοπράτηση.

Εν έτει 2024, στην ψηφιακή πλατφόρμα erga.gov.gr, όπου κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία για την πορεία δημόσιων έργων, υπάρχει εξής ενημέρωση: Ενεργειακή αναβάθμιση κλειστού κολυμβητηρίου Ιωαννίνων, προϋπολογισμός 1.438 εκατ. ευρώ, εκτιμώμενη ολοκλήρωση: 12/2027, πρόοδος υλοποίησης: σε φάση επαναδημοπράτησης.

Βέβαια, δεν έχει βρεθεί ακόμα η χρηματοδότηση. Από όσα είναι γνωστά, αυτή τη φορά θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027». Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου παραμένει ανοιχτή από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου η πρόσκληση προς φορείς για «έργα ενεργειακής διαχείρισης δημόσιων κτιρίων με δυνατότητα ενσωμάτωσης έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ», αρχικού προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΕΑΚΙ, πριν από δύο μήνες περίπου, αποφάσισε να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη τη σύνταξη και υποβολή φακέλου πρότασης σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης έναντι του ποσού των 37.000 ευρώ. Με το δεδομένο ότι έχει προηγηθεί ήδη ένας διαγωνισμός, φάκελος υπάρχει. Το ΠΕΑΚΙ για κάποιον λόγο έκρινε ότι χρειάζεται νέος φάκελος…

Οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ, ωστόσο, είναι αρκετά χρονοβόρες. Και το κλειστό κολυμβητήριο έχει δείξει ότι δεν έχει πολλές αντοχές ακόμη.

Το ΠΕΑΚΙ λοιπόν έχει αποφασίσει να συμπράξει με την Περιφέρεια Ηπείρου προκειμένου να γίνει ένα έργο αντικατάστασης των φθαρμένων πάνελ οροφής, όπως και μια μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης. Η «σύμπραξη» αυτή βρίσκεται στο προσκήνιο από πέρσι. Τον Δεκέμβριο του 2023, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΠΕΑΚΙ και Περιφέρειας για τις «εργασίες επισκευής-συντήρησης στο κλειστό κολυμβητήριο-μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης», προϋπολογισμού 240.000 ευρώ. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το ΠΕΑΚΙ διαθέτει τη χρηματοδότηση και η Περιφέρεια αναλαμβάνει τη δημοπράτηση και την επίβλεψη του έργου.

Η προγραμματική αυτή σύμβαση όμως δεν προχώρησε. Μάλιστα, επανέρχεται, σε άλλο όργανο αυτή τη φορά: στην Περιφερειακή Επιτροπή.

Η Περιφερειακή Επιτροπή συνεδριάζει στις 19 Αυγούστου, για να εγκρίνει την ίδια προγραμματική σύμβαση του Δεκεμβρίου. Με μόνη διαφορά το ύψος του προϋπολογισμού: 150.000 ευρώ. Το ερώτημα για ποιο λόγο χάθηκε τόσος χρόνος, αναμένεται να απαντηθεί στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back