Toυ Βασίλη Φλούδα*
Δεν ξέρω πόσοι από σας που έχετε πάει να δώσετε αίμα εθελοντικά, εκνευρίζεστε όταν συμπληρώνετε κάθε φορά το «Ιστορικό αιμοδότη». Για εμένα είναι μια βαρετή διαδικασία παρόλο που η χρησιμότητα της δεν αμφισβητείται και ας έχει στοιχεία του 1977!
Από χθες όμως, που το πρόσεξα επισταμένως για πρώτη φορά, προστέθηκε ένας ακόμη εκνευρισμός καθώς υπάρχουν σημεία στο ερωτηματολόγιο τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναχρονιστικά. Ακριβώς κάτω λοιπόν από τις ερωτήσεις που καλείται να συμπληρώσει ο αιμοδότης, υπάρχει ένα πλαίσιο που θυμίζει: «προσοχή ναρκοπέδιο». Στο πλαίσιο αυτό περιγράφεται ποιος δεν πρέπει να γίνει αιμοδότης και συγκεκριμένα αναφέρει:
ΠΡΟΣΟΧΗ! – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ
1. Όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. 2. Όποιος έχει κάνει κάποτε ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών. 3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική χρήση προφυλακτικών μέσων, κατά τη τελευταία δεκαετία. 4. Ερωτικοί σύντροφοι πολυμεταγγιζόμενων ατόμων. 5. Όποιος είχε τους τελευταίους 12 μήνες σεξουαλική επαφή με σύντροφο που πληρωνόταν είτε με χρήματα είτε με ναρκωτικά για να κάνει σεξ. 6. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ίο που προκαλεί AIDS. |
Αν κάτι από τα παραπάνω σας απασχολεί, μπορείτε να το συζητήσετε με τον ιατρό της Αιμοδοσίας.
ΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΟΜΩΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ |
Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το αντίστοιχο Ιστορικό Αιμοδότη σε άλλες χώρες και πως αντιμετωπίζουν τους εθελοντές αιμοδότες. Από αναζήτηση στα αντίστοιχα δελτία-ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι αιμοδότες στην Κύπρο, στην Αγγλία και στην Γαλλία προκύπτει ότι πουθενά δεν υπάρχει κατά αρχήν ο αποκλεισμός που η χώρα μας έχει βάλει: «Όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977». Πιο αναλυτικά:
Στην Αγγλία
Δεν πρέπει να χορηγείτε αίμα ή αιμοπετάλια εάν:
-Πιστεύετε ότι χρειάζεστε ένα τεστ για HIV / AIDS, HTLV ή ηπατίτιδα
Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να χορηγείτε αίμα ή αιμοπετάλια εάν:
-Είστε θετικοί στον HIV
-Είστε φορέας ηπατίτιδας Β
-Είστε φορέας ηπατίτιδας C
-Είστε θετικοί στο HTLV
-Είχατε ποτέ ή υποβληθεί σε θεραπεία για σύφιλη
-Έχετε κάνει ποτέ ένεση ναρκωτικών, ακόμη και πολύ καιρό πριν ή μόνο μία φορά.
https://www.blood.co.uk/who-can-give-blood/
Στην Κύπρο
Στο αντίστοιχο ερωτηματολόγιο δεν υπάρχει εξ αρχής αποκλεισμός του αιμοδότη και οι ερωτήσεις είναι σαφώς πιο διακριτικές και με καμία αναφορά στο 1977!
Στη Γαλλία
Εκτός από το ότι στις ερωτήσεις του αιμοδότη υπάρχει και η επιλογή: ΔΕΝ ΞΕΡΩ, για τον αποκλεισμό αιμοδοτών το ερωτηματολόγιο αναφέρει μόνο:
ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ αν νομίζετε ότι χρειάζεστε ένα τεστ για την ανίχνευση της HIV: ο ιατρός ή η νοσοκόμα μπορεί να σας πει πού να πάτε για το τεστ.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε μείνει αρκετά πίσω σ’ αυτή τη διαδικασία και οι υπόλοιπες χώρες είναι πιο προοδευτικές, προασπίζοντας καλύτερα τα προσωπικά δεδομένα του εθελοντή αιμοδότη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μέγιστη συμμετοχή στην αιμοδοσία. Καιρός είναι να αλλάξουν οι αναφορές στο 1977, βρισκόμαστε στο 2020.
Εκτός όλων των άλλων θα συντελέσει να αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων αιμοδοτών στο Εθνικό Μητρώο που σήμερα είναι 638.197 και να μην χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή ασκών αίματος από άλλες χώρες. Ενδεικτικά στο δεκάμηνο του 2019 η αδυναμία της χώρας μας να καλύψει τις ανάγκες, οδήγησε να εισαγάγουμε από την Ελβετία 16.082 ασκούς αίματος, πληρώνοντας 2,69 εκατομμύρια ευρώ (πηγή: iatronet.gr).
* Ο Βασίλης Φλούδας είναι οικονομολόγος και εθελοντής αιμοδότης