Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 7-03-2023, 13:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το pricefox παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα στατιστική έρευνα, για την κατανάλωση καφέ. Καθόλου απροσδόκητο το στοιχείο ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα καταναλωτών, με σχεδόν 3 κιλά το χρόνο ο καθένας-μια.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη καταναλώνει σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς και την ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία που καταναλώνουν το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς καφέ.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα εδώ

Η Φινλανδία χάνει για πρώτη φορά την παγκόσμια πρωτιά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Οι Φινλανδοί που δεν χάνουν ευκαιρία να πιουν καφέ, παρέδωσαν την πρωτιά στους κατοίκους του Λουξεμβούργου που καταναλώνουν σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν. Αντίθετα, οι Φινλανδοί καταναλώνουν 6,6 κιλά καφέ.

Οι Έλληνες μπαίνουν στην κορυφαία δεκάδα με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση. Ενώ η Ιταλία που είναι γνωστή για την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της στον καφέ βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατα κεφαλήν.

Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν σε κατανάλωση η Νορβηγία με τη Δανία στα 3,9 και 3,7 κιλά καφέ αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα, πέντε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων καλύπτουν περίπου το 60% της αγοράς καφέ.

Το Coffee Island έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν το Γρηγόρης και το Mikel με 348 και 269 καταστήματα αντιστοίχως. Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες εχουν παρουσία και στην Αθήνα, την επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά.

Για παράδειγμα, η αμερικανική αλυσίδα Starbucks με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Στην Πορτογαλία ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από €1 και φτάνει μέχρι τα €5. Ενώ στην Ισπανία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές ξεκινώντας από τα €0.60 και φτάνοντας τα €2.50. Στην Ιταλία, η τιμή ενός espresso δεν ξεπερνά το €1,5 ακόμα και στην πιο τουριστική πόλη.

Στην Ελλάδα οι τιμές του καφέ ξεκινούν από τα €1,5 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα €4,5 σε μερικές περιοχές στην Αθήνα, σύμφωνα με την έρευνα. Αντίστοιχα υψηλές τιμές υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της χώρας, «συμβάλλοντας» στα πληθωριστικά στοιχεία.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα