ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελευσίνα: Μια διαφορετική πρωτεύουσα

Εικόνα του άρθρου Ελευσίνα: Μια διαφορετική πρωτεύουσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2016, 00:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μiα πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη, λόγω της βιομηχανικής δραστηριότητας, έκανε την υπέρβαση: Η Ελευσίνα θα είναι η ελληνική πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Τον τίτλο αυτόν είχαν προσπαθήσει να διεκδικήσουν και τα Γιάννενα, των οποίων η υποψηφιότητα κόπηκε από τον πρώτο γύρο. Ελευσίνα, Καλαμάτα και Ρόδος ήταν οι τρεις πόλεις που είχαν περάσει στον τελικό. Δεν κέρδισε ούτε η τουριστική Ρόδος ούτε η Καλαμάτα, η οποία φέρεται να είχε τη στήριξη του Costa Navarino. Αλλά η Ελευσίνα, μια πόλη 30.000 κατοίκων που μπήκε μάλιστα τελευταία στην «κούρσα» των υποψήφιων πόλεων. Η νίκη της μοιάζει τόσο αυτονόητη πια. Δεν θα μπορούσε καμία άλλη πόλη να κερδίσει την πολιτιστική πρωτεύουσα. Μια ματιά και μόνο στον φάκελό της, η πρόταση της Ελευσίνας με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria» δείχνει μια πόλη που σέβεται το παρελθόν της και που είναι αποφασισμένη να θέσει την τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα, η πρότασή της κάθε άλλο παρά ξεχνά την ευρωπαϊκή διάσταση (ένα από τα μεγάλα ελλείμματα της γιαννιώτικης πρότασης).

Για τη νίκη της Ελευσίνας, ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος, έκανε την εξής δήλωση: «Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006… Ανυπομονώ να δω την Ελευσίνα να προσφέρει, στους επισκέπτες από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο, την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της αλλά και να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ. Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη -οφέλη που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η οποία διέπει τη δράση της Ένωσης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, θα υπάρχουν τρεις πολιτιστικές πρωτεύουσες το 2021: μία στην Ελλάδα, μία στη Ρουμανία και μία σε υποψήφια, ή δυνάμει υποψήφια για προσχώρηση στην ΕΕ χώρα. Τον Σεπτέμβριο, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέλεξε την πόλη Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Τον Οκτώβριο, η ίδια επιτροπή επέλεξε την πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας (ανάμεσα στις πόλεις υποψήφιων ή δυνάμει υποψήφιων για προσχώρηση στην ΕΕ χωρών).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3