ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες Ιωαννίνων: Κατά του αυξημένου φόρου

Εικόνα του άρθρου Ελεύθεροι Επαγγελματίες Ιωαννίνων: Κατά του αυξημένου φόρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2023, 14:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων ετοιμάζεται για το συλλαλητήριο της Τετάρτης 22/11 στις 10.30 στην κεντρική πλατεία της πόλης, κατά του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που αυξάνει τη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Παραθέτει μερικά παραδείγματα σύγκρισης της παρούσας κατάστασης, με το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με αυτά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα 12 χρόνια και πάνω και δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 750,62 ευρώ περισσότερα στο σύνολο, καθώς θα διπλασιαστεί ο φόρος εισοδήματος, από τα 900 στα 1.823,12 ευρώ.

Εάν έχει δε και έναν εργαζόμενο, τότε θα πληρώσει 1.080,02 ευρώ περισσότερα.

Αμφισβητεί ευθέως τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν τα εισοδήματά τους δεν θα επιβαρυνθούν, αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος» κάτι που όντως καταρρίπτεται από τα παραδείγματα που φέρνουν και υποδεικνύει την κυβερνητική καταφυγή στη φορολόγηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

«Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη κλείνουμε τα μαγαζιά και τα γραφεία μας απαιτώντας απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου. Όλοι 10:30 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον σύλλογό μας» αναφέρει ο Σύλλογος που ζητάει αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις, κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές.

Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Στη συγκέντρωση συμμετέχει και το ΤΕΕ-τμήμα Ηπείρου.

Την κινητοποίηση στηρίζει και η Αριστερή Παρέμβαση Μηχανικών Ηπείρου:

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων. Επιβάλλει οριζόντιο ‘τεκμαρτό εισόδημα’ που θα ξεκινά από τα 10.920€ για 6 χρόνια δουλειάς και φόρο 1.600€ εάν κάποιος δεν απασχολεί προσωπικό. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο καθιερώνονται και ‘τριετίες’ για τους αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα το τεκμαρτό εισόδημα για όσους διατηρούν επιχείρηση για 12 χρόνια και πάνω να εκτοξεύεται στα 14.200€ και να καλούνται να πληρώσουν φόρο 2.300€, με προσαύξηση ανάλογη του προσωπικού που απασχολούν» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τον εξευτελισμό των αμοιβών μας και ποιοι άνοιξαν το δρόμο στη φοροδιαφυγή. Ναι είναι οι ίδιοι που μας κατηγορούν τώρα για φοροδιαφυγή αυτοί που από κοινού με την τρόικα το 2010 βάλαν ως στόχο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής μας. Η ελάχιστη αμοιβή ήταν από τη μία όρος για την αξιοπρεπή διαβίωση των μηχανικών και από την άλλη ένας υποδειγματικός τρόπος για να μην υπάρχει δυνατότητα φοροδιαφυγής».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back