Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Electric Litany: Η μουσική που λέει κάτι περισσότερο

Εικόνα του άρθρου Electric Litany: Η μουσική που λέει κάτι περισσότερο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2019, 10:36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 Οι Electic Litany, μια από τις καλύτερες μπάντες αυτή τη στιγμή στο μουσικό στερέωμα, έρχονται στις 31 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, στον Πολυχώρο Αγορά. Μια μέρα πριν, μιλάνε στον Τύπο Ιωαννίνων για τη μουσική, το brexit, το προσφυγικό κ.α.

 

 Τι καινούργιο φέρνει το τρίτο άλμπουμ σας; Τόσο σε ήχο, όσο και, ενδεχομένως, σε τρόπο ηχογράφησης, σε στίχους κ.λπ.;

Έχουμε μια κάπως διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή. Μια πιο λεπτομερή σύνθεση των ήχων που δημιουργούν ένα κολάζ. Θέλαμε να προχωρήσουμε κάπως αλλιώς τις προηγούμενες μας παραγωγές συνειδητά και να αφήσουμε τον ήχο να πάρει μια διαφορετική διάσταση. Το songwriting έχει τον χαρακτήρα μας αλλά και στοιχεία πιο παραδοσιακού songwriting.

To νέο άλμπουμ έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως πχ το CFU με τα φωνητικά του στην αρχή. Περί τίνος πρόκειται;

Είναι από τα πιο αγαπημένα μας πολυφωνικά τραγούδια. Είναι μια παλιά ηχογράφηση από γυναίκες της περιοχής του Κάτω Γαρούνα.

Πάντα εμπνεόμαστε από κάτι και αυτή τη φορά στο CFU το πολυφωνικό αυτό ήταν τόσο δυνατό και κοντά μας, που βαδίσαμε σχεδόν όλο το κομμάτι επάνω του.

Το Refugee, το τραγούδι από το νέο άλμπουμ, έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πώς βλέπετε την Ελλάδα και την Ευρώπη του προσφυγικού;

 

Είναι τόσο καταφανές το πρόβλημα αυτό μα και κυρίως η αιτία του προβλήματος που κάνει εκατομμύρια ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν και έχασαν τα πάντα. Δεν γίνεται να μην σε κάνει να κανείς κάτι γι αυτό και ποιον τρόπο μπορείς, εκτός αν είναι χαλασμένο το μυαλό σου και θεωρείς αυτούς τους ανθρώπους εισβολείς.

Τόση πίεση έχουμε φάει από την πολυετή οικονομική κρίση και καταπίεση που δυστυχώς σε κάποιους ανθρώπους βγαίνει ο κακός τους εαυτός και ο μισανθρωπισμός που είτε είναι από καταβολής και πεποίθησης είτε λόγω της πίεσης που δέχονται και δεν έχουν τρόπο να ζυγίσουν τα πράγματα.

Στην τελική πρέπει να είμαστε πάντα κοντά στους κατατρεγμένους και σε αυτή την περίπτωση, στους μετανάστες όλου του κόσμου.

Ζείτε στην Αγγλία, η οποία το τελευταίο (μακρύ) διάστημα είναι στον αστερισμό του brexit. Θα είναι η ίδια για έναν Άγγλο και ίδια για έναν ξένο η επίπτωση ή θα είναι ταξική η «στόχευση»; 

Οι επιπτώσεις του brexit σίγουρα θα είναι ταξικές. Αν δεις αισθητικά και μόνο ποιοι το υποστηρίζουν τότε καταλαβαίνεις ότι είναι οι ξενοφοβικές φωνές και κάποιες ακραίες εθνικιστικές. Σίγουρα δεν μοιάζει με τις ισορροπίες του δικού μας grexit. Η αριστερά δεν έκανε πολλά και δεν πήρε θέση στην Αγγλία κάτι που έχει κάπως μπερδέψει τα πράγματα και τις δυο, ας πούμε, πλευρές.

Μετά από 12 χρόνια και 3 δίσκους, οι EL έχουν κερδίσει το χώρο τους και την καλλιτεχνική τους αυτονομία στο πεδίο της μουσικής (και της μουσικής βιομηχανίας);

Δεν ξέρω αν αυτό μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς. Ο σκοπός μας δεν ήταν ποτέ να αποκτήσουμε κάποια αυτονομία σε οποιοδήποτε χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Αν διαλέγατε μια μπάντα να καλέσετε μαζί σε ένα μεγάλο, εορταστικό, επετειακό ή κάποιου τέτοιου τύπου live, ποια θα ήτανε (οι Κόρε Ύδρο μήπως;)

Πολύ σωστά. Οι κορε υδρο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back