ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ελβετία: Σε υψόμετρο ρεκόρ η γραμμή των 0 βαθμών Κελσίου

Εικόνα του άρθρου Ελβετία: Σε υψόμετρο ρεκόρ η γραμμή των 0 βαθμών Κελσίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2023, 22:56
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ελβετικό μετεωρολογικό αερόστατο χρειάστηκε να ανέβει στα πρωτοφανή 5.300 μέτρα πριν η θερμοκρασία πέσει στους 0ºC, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές συνεχίζουν να πλήττουν περιοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η MétéoSuisse δήλωσε ότι η γραμμή μηδενικών βαθμών -το υψόμετρο στο οποίο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, που θεωρείται βασικός μετεωρολογικός δείκτης ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές- μετρήθηκε στα 5.298 μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Το νούμερο αυτό, το οποίο καταγράφηκε από μετεωρολογικό μπαλόνι που πέταξε από το Payerne στη δυτική Ελβετία, αποτελεί «ρεκόρ από την έναρξη της παρακολούθησης το 1954», δήλωσε η υπηρεσία, και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 5.184 μέτρων που είχε «σημειωθεί μόλις τον Ιούλιο του περασμένου έτους».

Η γραμμή των 0°C «επηρεάζει τη βλάστηση, τη γραμμή του χιονιού και τον κύκλο του νερού, οπότε έχει σημαντικό αντίκτυπο στους βιότοπους των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών», δήλωσε ο MétéoSuisse. Η μέση τιμή της ήταν 2.570 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας από το 1991 έως το 2020, με διακυμάνσεις μεταξύ 1.000 και 2.000 μέτρων το χειμώνα και 3.000 και 4.000 μέτρων το καλοκαίρι.

Τις τελευταίες δεκαετίες «η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο του υψομέτρου της γραμμής μηδέν βαθμών σε κάθε εποχή», ανέφερε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι τα διαδοχικά ρεκόρ του δείκτη είχαν σημειωθεί όλα τα τελευταία 10 χρόνια.

Φωτογραφία αρχείου/MeteoSwiss

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back