Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Περισσότεροι καύσωνες στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Περισσότεροι καύσωνες στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2023, 11:59
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα επιστημονικό άρθρο της μονάδας METEO/meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που υπογράφουν οι Ε. Γαλανάκη, Χ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Παπαβασιλείου, καταγράφει πολύ ενδιαφέροντα και ενδεικτικά της σοβαρότητας, στοιχεία της κλιματικής αλλαγής και στην Ήπειρο.

Πέρα από το greenwashing ή τις επιτηδευμένες χρήσεις της έννοιας, η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επικίνδυνη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που αναδημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης, σημειώνει ότι «οι παρατεταμένες περίοδοι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή οι καύσωνες, επηρεάζουν την θερμοφυσιολογία του ανθρώπου δημιουργώντας θερμικό στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο θάνατο. Οι καύσωνες θεωρούνται το πιο θανατηφόρο καιρικό φαινόμενο».

Η μελέτη αφορά στη χρονική περίοδο 1950-2020 και για την εκπόνησή της χρησιμοποιήθηκαν μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης (~10 km) από τη βάση δεδομένων ERA5-Land της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus. Στο σχήμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η τάση μεταβολής του μέσου ετήσιου αριθμού επεισοδίων καύσωνα ανά δεκαετία για την περίοδο 1950–2020.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι μεταξύ άλλων ότι οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση των επεισοδίων καύσωνα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας καθώς και τα δυτικά τμήματα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Επιγραμματικά:

  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κατά μέσο όρο 0,7 καύσωνες ετησίως από το 1950 έως το 2020. Η μέση τιμή αυτή έχει αυξηθεί σε 1,1 καύσωνα ετησίως από το 1990 έως το 2020.
  • Η διάρκεια των επεισοδίων καύσωνα κυμαίνεται από 3,7 έως 7,5 ημέρες κατά μέσο όρο.
  • Υπάρχει αυξητική τάση σε όλα τα χαρακτηριστικά των καυσώνων (π.χ. ένταση, διάρκεια, συχνότητα εμφάνισης) την περίοδο 1950 - 2020.
  • Οι περιοχές της Ελλάδας που βιώνουν τουλάχιστον έναν καύσωνα ετησίως έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990 και μετά.
  • Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των καυσώνων που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο.

Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κύματα καύσωνα HWF (αριθμός ημερών) είναι περισσότερα πλέον σε ορεινές περιοχές όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία, παρότι οι μέσες τιμές της έντασης των κυμάτων καύσωνα, είναι χαμηλότερες εκεί.

Επίσης, η μελέτη παρατηρεί ότι ο δείκτης HWI παρουσιάζει υψηλές αυξήσεις κατά την περίοδο 1950-2020 σε περιοχές όπως η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη μελέτη, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back