dodoni back
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ελβετία: Ένα δημοψήφισμα για το κλίμα και τη φορολόγηση επιχειρήσεων

Εικόνα του άρθρου Ελβετία: Ένα δημοψήφισμα για το κλίμα και τη φορολόγηση επιχειρήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2023, 15:17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η πλειοψηφία των Ελβετών πολιτών ψήφισε την Κυριακή υπέρ ενός νομοσχεδίου που αποσκοπεί στη θέσπιση νέων μέτρων για το κλίμα, ώστε να περιοριστούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της πλούσιας χώρας των Άλπεων.

Τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRF έδειξαν ότι το 59,1% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το 40,9% ψήφισε κατά.

Το δημοψήφισμα προκλήθηκε από μια εκστρατεία επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων για τη διάσωση των εμβληματικών παγετώνων της Ελβετίας, οι οποίοι λιώνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Οι ακτιβιστές πρότειναν αρχικά ακόμη πιο φιλόδοξα μέτρα, αλλά αργότερα υποστήριξαν ένα κυβερνητικό σχέδιο που απαιτεί από την Ελβετία να επιτύχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές μέχρι το 2050. Θέτει επίσης στην άκρη περισσότερα από 3.071 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους ιδιοκτήτες σπιτιών να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εθνικιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ζήτησε τη λαϊκή ψήφο, είχε υποστηρίξει ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα προκαλούσαν αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν ότι η Ελβετία θα πληγεί σκληρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη και ήδη βλέπει τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στους διάσημους παγετώνες της.

«Οι υποστηρικτές έχουν λόγο να χαίρονται», δήλωσε στο SRF ο Urs Bieri από το Ινστιτούτο GFS της Βέρνης. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι υπέρ του νόμου. Η διαφωνία για το κόστος έχει φέρει πολλές αρνητικές ψήφους».

Η Greenpeace Ελβετίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Αυτή η νίκη σημαίνει ότι επιτέλους ο στόχος της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών θα εδραιωθεί με νόμο. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον μελλοντικό σχεδιασμό και επιτρέπει στη χώρα μας να ακολουθήσει την πορεία προς την έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Georg Klingler, εμπειρογνώμονας για το κλίμα και την ενέργεια στην Greenpeace Ελβετίας.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι οι πολίτες της χώρας μας είναι προσηλωμένοι στον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 1,5 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους παγετώνες, τα υδάτινα αποθέματα, τη γεωργία και την ευημερία μας. Είμαι πολύ ανακουφισμένος που βλέπω ότι τα ψέματα που διέδωσε το αντίπαλο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έσπειραν την αμφιβολία στους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ειδικοί, όπως ο Matthias Huss, παγετωνολόγος στο Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δραματικά στιγμιότυπα από την υποχώρηση των παγετώνων και τις κατολισθήσεις βράχων από το λιώσιμο του μόνιμου πάγου για να αναδείξουν τις αλλαγές που συντελούνται στις Άλπεις.

Ας δράσουμε όσο μπορούμε ακόμα να αποτρέψουμε τα χειρότερα", έγραψε πρόσφατα στο Twitter.


Φορολόγηση επιχειρήσεων

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων οι Ελβετοί τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή 15% από τον σημερινό μέσο ελάχιστο συντελεστή του 11%. 

Το 2021, η Ελβετία προσχώρησε σε σχεδόν 140 χώρες που υπέγραψαν μια συμφωνία του ΟΟΣΑ για τον καθορισμό ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες εταιρείες, μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της πρακτικής της μεταφοράς κερδών σε χώρες με χαμηλή φορολογία.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Twitter/Matthias Schrader

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3