ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός ρύθμισης μένουν 8 στους 10 οφειλέτες

Εικόνα του άρθρου Εκτός ρύθμισης μένουν 8 στους 10 οφειλέτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2023, 23:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις, οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, αλλά και αποφάσεις που εκδόθηκαν αργότερα έχουν «πετάξει» έξω χιλιάδες οφειλέτες από την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χαρακτηρίζει «κοροϊδία» την εν λόγω ρύθμιση, ενώ θέση πήρε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τονίζει επίσης πως «τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών» προκαλούν «έντονη ανησυχία» για το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων,

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη […] στο παρά πέντε των εκλογών έφερε μία πολύ περιορισμένη ρύθμιση 36-72 δόσεων και την αναβίωση ρύθμισης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για όσους την έχασαν.

Σήμερα διαπιστώνεται ότι 8 στους 10 δεν μπορούν καν να μπουν στην πολυδιαφημισμένη ρύθμιση, ενώ λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων που έθεσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να αναβιώσουν ούτε την παλαιότερη ρύθμιση όσοι την απώλεσαν».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εκφράζει την έντονη ανησυχία για το άμεσο μέλλον των μικρομεσαίων προκαλούν τα πρώτα σημάδια από τη διαδικασία υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφειλετών -οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι για περίπου 8 στους 10- δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72 ή 36 δόσεων, εξαιτίας των προϋποθέσεων που έχει βάλει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, η νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

«Δυσκολίες», σημειώνει, «αναμένεται να παρουσιαστούν και στην αναβίωση των 120 δόσεων, λόγω της υποχρεωτικής καταβολής δύο δόσεων για να μπορέσει κάποιος οφειλέτης να ξαναμπεί. Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτή την προϋπόθεση».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ρυθμίσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα -ειδικά για αυτήν των 36 ή 72 δόσεων- αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων θα μείνει εκτός του συστήματος».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου δηλώνει ότι «το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε στο άμεσο μέλλον τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών λόγω οφειλών ενώ θα διακυβευθεί η λειτουργία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα βάρη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back