Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προωθεί το «σπάσιμο» των κόκκινων δανείων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Προωθεί το «σπάσιμο» των κόκκινων δανείων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2018, 17:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To «σπάσιμο» των κόκκινων δανείων σε δύο τμήματα προωθεί ο Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM).

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε σήμερα στους δημοσιογράφους από πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα, η λύση αυτή η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό του κόκκινου δανείου κατά τρόπο που θα μπορεί να εξυπηρετείται από το δανειολήπτη. 

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο. Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα χάνουν την ρύθμιση αυτή στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Μία τέτοια λύση σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή θα βοηθούσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων οδηγώντας σε ταχύτερη εξυγίανση. 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Αναφορικά με την λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα τους επιτρέψει μεταξύ άλλων να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί αναγκαία όχι όμως και επαρκή συνθήκη. 

Παράλληλα απαιτείται άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς τις τράπεζες. Επιπροσθέτως αναγκαία κρίνεται η επιστροφή των καταθέσεων καθώς μετά το 2015 από τις καταθέσεις έχουν διαρρεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back