ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Παράθυρο για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Παράθυρο για μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2024, 19:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ένα μεγάλο βήμα καθώς οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παλεύουν με το πόσο σύντομα η μείωση του πληθωρισμού θα τους επιτρέψει να μειώσουν το πιστωτικό κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Η τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο αναφοράς στο υψηλό ρεκόρ του 4%, αλλά η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πλέον στο τραπέζι.

Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώσουν την πτώση του πληθωρισμού, «θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το σημερινό επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση.

Η συνεδρίαση στην έδρα της τράπεζας στον ουρανοξύστη της Φρανκφούρτης θεωρήθηκε ευρέως ως προοίμιο της συνεδρίασης της 6ης Ιουνίου, αφού η Λαγκάρντ είχε αφήσει ένα γενικό υπαινιγμό λέγοντας ότι η τράπεζα θα είχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού σε εκείνη τη συνεδρίαση.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια βασίζονται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ως μέρος της ευρύτερης παγκόσμιας εικόνας που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές. «Πρέπει να καθορίσουμε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής με βάση τα δεδομένα που παράγει η ευρωζώνη, με βάση το παγκόσμιο περιβάλλον», δήλωσε η ίδια.

Οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι διαφορετικές, είπε, και «οι δύο οικονομίες δεν είναι ίδιες».

Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ και στις οποίες η ΕΚΤ καθορίζει την πολιτική επιτοκίων, μειώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο, από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2023.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ οφείλεται σε μεγάλης κλίμακας κυβερνητικές δαπάνες, ενώ η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη προήλθε από ένα εξωτερικό σοκ: Η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φθηνού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι τιμές της ενέργειας έχουν πλέον μειωθεί στα προπολεμικά επίπεδα και τα επίπεδα του πληθωρισμού έχουν σταδιακά μειωθεί ως αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος στη συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, 11 Απριλίου 2024./Angela Morant/ECB

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back