ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ίσως τον Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ίσως τον Ιούνιο η μείωση των επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2024, 19:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ έθεσε προσεκτικά τις βάσεις για τη μείωσή του αργότερα φέτος, λέγοντας ότι έχει σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού.

Έχοντας υποτιμήσει την ξαφνική άνοδο των τιμών πριν από δύο χρόνια, η κεντρική τράπεζα των 20 χωρών που μοιράζονται το ευρώ δίστασε να κηρύξει τη νίκη της σε αυτό που αποδείχθηκε η πιο βίαιη έξαρση του πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως, με τις νέες προβλέψεις να δείχνουν μείωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ανέφεραν την Πέμπτη ότι προετοιμάζονται για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα τον Ιούνιο, εφόσον τα εισερχόμενα στοιχεία, ιδίως για τους μισθούς, επιβεβαιώσουν την τάση.

«Δεν συζητήσαμε περικοπές σε αυτή τη συνεδρίαση», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου και άφησε έντονα να εννοηθεί ότι αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου, καθώς τότε θα έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου. 

«Θα ξέρουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά θα ξέρουμε πολύ περισσότερα τον Ιούνιο», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Στις νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση των τιμών φέτος από 2,7% σε 2,3% και δήλωσε ότι αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 1,9% το καλοκαίρι του 2025 και θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του 2026.

Χαμηλότερος πληθωρισμός και ανάπτυξη

Ο πληθωρισμός μειώνεται εδώ και σχεδόν 18 μήνες, στο 2,6% τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της απότομης πτώσης του κόστους των καυσίμων, το οποίο ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντανακλούσε επίσης την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον δανεισμό.

Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων εξακολουθούσε να είναι 3,1% τον περασμένο μήνα, ενώ ένας δείκτης για τις τιμές των υπηρεσιών, οι οποίες συνδέονται στενά με την αύξηση των μισθών, αυξήθηκε κατά σχεδόν 4%.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία παρουσιάζει στασιμότητα και είναι πιθανό να συνεχίσει να είναι αδύναμη.

Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,6% σε σύγκριση με 0,8% στον τελευταίο γύρο των προβλέψεών της τον Δεκέμβριο. Και η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής στις 7 Μαρτίου 2024 στη Φρανκφούρτη. Η πρόεδρος Λαγκάρντ διαβάζει τη δήλωση νομισματικής πολιτικής, ενώ ακολουθεί ζωντανή ερώτηση και απάντηση στους δημοσιογράφους/Maria Rita Quitadamo/ECB


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back