ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τους μισθούς, όχι τις θέσεις εργασίας

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τους μισθούς, όχι τις θέσεις εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 13:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τους μισθούς, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργεί, όχι καταστρέφει, θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους και τους υψηλά ειδικευμένους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τρίτη.

Οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, ή αλλιώς AI, αφήνοντας τους οικονομολόγους να προσπαθούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και προκαλώντας φόβους στο ευρύτερο κοινό για το μέλλον των θέσεων εργασίας τους.

Ταυτόχρονα, οι εργοδότες πασχίζουν να βρουν ειδικευμένους εργαζόμενους, παρά την ύφεση που κανονικά θα μπορούσε να αμβλύνει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας.

Σε ένα δείγμα 16 ευρωπαϊκών χωρών, το μερίδιο απασχόλησης των τομέων που εκτίθενται στην ΤΝ αυξήθηκε, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής και μέσης ειδίκευσης να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις υψηλής ειδίκευσης να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ώθηση, αναφέρει το ερευνητικό δελτίο που δημοσίευσε η ΕΚΤ.

Αλλά αναφέρθηκε επίσης σε «ουδέτερες έως ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις» στις αποδοχές και δήλωσε ότι αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν.

«Τα αποτελέσματα αυτά δεν ισοδυναμούν με αθώωση», αναφέρει η έρευνα. «Οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεών τους στην απασχόληση και τους μισθούς -και επομένως στην ανάπτυξη και την ισότητα- δεν έχει ακόμη φανεί».

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back